Гладиаторски битки и огнено шоу в Свищов

Зрелищни атракции ще привличат жители и гости на Свищов по време на осмото издание на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава". Проявата е насрочена за времето от 10 до 12 юни. Организатори на събитието са община Свищов, Историческият музей и съветът по туризъм в крайдунавския град.

Фестивалът ще се проведе в римския легионен лагер "Нове" край Свищов, който е най-добре проученият, най-запазен, а в момента и най-добре експониран военен лагер в границите на някогашните североизточни провинции на империята.

"Орел на Дунава" ще стартира с антични спортни игри с участието на училища и клубове от Свищов. Ще се състои научна конференция по въпросите на археологията, историята и туризма. По време на фестивала ще бъдат връчени традиционните награди "Орел на Дунава", които са разделени в две категории: "Принос в опазването на културно-историческото наследство" и "Принос за популяризирането на културно-историческото наследство". Организаторите на феста предвиждат богата програма, включваща огнено шоу и атрактивен парад на участниците по улиците на Свищов.

"Тази година за първи път шествието ще стартира от три различни края на града, за да се съберат участниците във възстановките на площад "Алеко". Там ще бъде кулминационният момент на парада", обяснява кметът на Свищов Генчо Генчев.

Първото издание на "Орел на Дунава" бе през 2008 г. Оттогава всяка година, в края на май и началото на юни над 200 реенактори (б.а. - възстановчици) от няколко европейски страни се събират в Свищов за три дни, за да направят уникално представление. Събитието включва богата културна програма. На него се пресъздават античната история - битът, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят - траки, даки, готи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони