"Фич Рейтингс" потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

Снимка: Уикипедия

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-/ВВВ', съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива. Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната ‘ВВВ+', както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута ‘F3', съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Рейтингът отразява по-силната външноикономическа позиция и по-благоприятната фискална рамка на България в сравнение с групата държави, оценявани с рейтинг ‘ВВВ'. От друга страна от агенцията отбелязват, че страната изпитва структурни предизвикателства в повишаването на дългосрочния потенциален растеж и подобряването на БВП на глава от населението до нива близки на страните със същия или с по-висок кредитен рейтинг.

Fitch прогнозира БВП за 2016 г. да нарасне с 2,1%, след отчетен растеж от 3% за 2015 година. Забавянето отразява очакванията за свиване на инвестициите през тази година, което съответства с приключването на финансирането на проекти от фондове на ЕС, отнасящи се за периода 2007-2013 година. В същото време се прогнозира потреблението на домакинствата да се повиши. Увеличението на заетостта и по-високото равнище на разполагаем доход се очаква да повлияят за ускорение на частното потребление до 2% през 2016 г., в сравнение с 0,8% през 2015 година. Нетният износ се прогнозира да остане основният фактор за растежа на БВП.

От агенцията посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на по-висок ръст на БВП и ускоряване на процеса на конвергенция към средното за ЕС ниво на доходите, както и устойчиво подобрение на външните финанси, успешна фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на държавния дълг и устойчиво подобряване на институционалното управление.

Според агенцията, факторите, които биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг, включват потенциално възникване на нестабилност в банковия сектор. Това може да доведе до натиск върху държавните финанси и икономическия растеж, а също и до по-висок бюджетен дефицит от планирания, който би застрашил дългосрочната стабилност на публичните финанси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес