Дърворезбар вае от стари тополи вяра, мощ и слово

Снимки: Facebook

Отсечени опасни тополи оживяват като красиви скулптури в старата столица Велики Преслав под длетото на майстора Калин Къров. "За сега три ствола на дървета ще се превърнат в уникални дърворезби, които препращат към славния Златен век. След тях има идея градът да стане домакин на пленер на дърворезбари от страната", казва кметът Александър Горчев.

Първият тополов ствол вече се извисява като символ на вярата - монах Лаврентий, събирателен образ, държи кръст и икона. След месец упорита работа, защото старото дърво се работи много трудно, Къров е стигнал до финала. Фигурата вече е защитена с немско масло от влага и микроорганизми и още дълго ще радва ценители на изкуството и историята. Следващото дърво ще оживее като Симеонов войн с копие и щит, казва майсторът. На финала ще дойде ред на образа на книжовника, а съгледвачите вече дават идеи как да изглежда.

За реализация на идеята са помогнали сърцати дарители. Син на дърворезбар, който вече трудно упражнява занаята, е финансирал "раждането" на първата скулптура. Ще се намерят средства и за другите две. Алеята на вярата, силата и словото е по пътя за църквата "Св. Св. Кирил и Методий" и вече са радва на интерес от страна на туристи. Съвсем близо е ажуреният Паметник на буквите, дело също на Къров.

Дърворезбарят-болярин традиционно вае кръстовете, които се хвърлят в река Камчия на Йордановден. С негова икона бе дарена и звездата Ищар, която подкрепи преди години дарителска инициатива за манастира "Св. Пантелеймон" в местността Патлейна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони