Кметълски истории

Книга събра забавни истории от срещите на екскмета на Каварна с рок звезди

Моят музей на колела

Откъс от книгата на Цонко Цонев

Една от най-интересните кметълски истории всъщност е свързана с автомобил. Това е моята служебна кола - общинското пежо, в което са събрани автографите на много легендарни музиканти, спортисти и актьори.

Никога не съм и помислял, че колата може да служи за друго освен за транспорт. Така беше до момента, в който през 2008-а Мариян, шофьорът на впоследствие придобилото статут на звездно возило, ме помоли да поискам от Алис Купър - участник във феста ни през същата година, ей така... просто да драсне нещо в колата. Алис Купър хвана маркер и се подписа вдясно от волана, където е мястото до шофьора.

Така беше поставено началото на подвижната музейна сбирка. След подписа и на почетния гражданин на Каварна Глен Хюз колата буквално растеше, изпъстрена със свидетелства за знаменитите и знаменателни присъствия в Каварна.

Може разказът ми да е малко хаотичен, но никак не е лесно да подреждаш емоциите си и да ги вкарваш в някаква хронология.

Джеймс Котък - барабанист на “Скорпиънс”, Таря Турунен, Саймън Райт - барабанистът на Дио, преди това и на АС/DC в периода 1983-1989 г.

В колата се “подвизава” и румънската олимпийска шампионка, лекоатлетката Габриела Сабо, с която имах удоволствието да се запозная на една конференция в Правец. Тя се подписа на дясната врата и оттам започнаха и спортните автографи. Сергей Бубка, Анатолий Карпов...

Запознат с легендата за Калиакра, Карпов от дете е слушал разкази за битката на адмирал Ушаков на този нос. Като председател на Академията по шах в курорта Албена беше наблизо и дойде да разгледа и да поднесе цветя пред паметника. Не можах да се стърпя и помолих световната легенда в шаха да уважи нашия музей на колела.

Задната лява врата ми е особено мила и ценна, тъй като от 2013 г. на нея блестят собственоръчно изписаните имена на цяла група - легендарните “Дийп Пърпъл”. Те бяха настанени в голф игрището “Тракийски скали”, едно от най-красивите в Европа.

Йън Гилън, Йън Пейс, Роджър Гловър и Стив Морз се подписаха още при пристигането си. Шофьорът Мариян издебна клавириста Дон Ейри и преди началото на концерта се сдобихме и с неговия автограф.

След концерта през 2009 г. по пътя към Калиакра Кустурица се подписа точно на мястото на панела, който е отдясно на шофьора, пеейки “Буба Мара” заедно с вокалиста на групата Неле Караджич.

Няма да забравя как, снимайки поредната серия за филма “Снайперистът” в резервата Яйлата, Том Беринджър, с когото вечеряхме в мидената ферма “Дълбока”, също прояви желание да остави знак за пребиваването си при нас.

В пежото има и българско присъствие. Наско Пенев се подписа при откриването на музея от рок експонати в София. Любо Нейков, Краси Радков и Тончо Токмакчиев също решиха да поставят по един параф в общинската кола.

Джоуи Темпест - харизматичният и тачен певец на “Юръп”, се разписа, когато групата беше сред хедлайнерите на един от фестивалите. Себастиан Бах - бившият вокалист на “Скид Роу”, два пъти посещавал Каварна, по никакъв начин не би пропуснал да се регистрира в автомобила.

Сама по себе си колата придобиваше известност и стана толкова атрактивна, че когато пътувах из България - дали по различни концерти, дали на служебни визити при колегите кметове, или да готвя по кулинарните фестивали, я оставях в центъра на някои от градовете и всички можеха да разгледат автографите и да се снимат до нея.

Любопитно е, че в колата има подписи и на двамата вокалисти на “Аксепт” от различни техни периоди - Удо Дирхшнайдер и Марк Торнило.

Джо Лин Търнър - бившият вокал на “Рейнбоу”, при първото гостуване с групата си в Каварна, също постави своя автограф. Там е и Джоуи Димайо - басистът на “Менауор”, който направи от колата още по-ценен музей.

Не мога да пропусна обаче и световната голф легенда Гари Плейър, който “цъфна” на задната дясна врата. Гари ми сподели, че е бил чест гост в Белия дом, в Елисейския дворец, обиколил е света, но такава чудо не е виждал през живота си.

Когато през 2013 г. победителят от голф турнира “Волво мастърс” - Греъм Макдауъл, видя колата, направо ахна: “Подписвал съм се на снимки, картички, голфърски шапки... но не и на кола.” Развеселен, ирландецът изписа името си и така задната дясна стана голф вратата.

Друг от автографите е на човек, който живее и работи на хиляди километри от България. През лятото на 2015 г. един от най-популярните индийски актьори Шарук Кхан тук, на нос Калиакра, снимаше филм на Боливуд. След финалните кадри каза, че много е слушал за колата. Показахме му я и Шарук с любопитство разгледа автографите. А след това, изпълнен с респект, изписа и своето име. Той беше и последният.

Може би това е единствената кола в света с автографи от величия, които са радвали милиони. За нас е чест, че са се возили в нея и са ни дали възможността да се докоснем до тях.

За автора

Цонко Цонев е български политик, кмет на община Каварна от 2003 до 2015 г.

Завършва средното си образование в МГ “Иван Вазов” в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

В периода 1994-1995 г. е юрист на община Каварна, а от 1995 до 1999 г. е общински съветник. Адвокат е в адвокатската колегия в Добрич и е специалист по граждански дела.

Избран е за Мъж на България за 2005 година. Запален фен е на рок музиката и по негова идея и инициатива се провежда ежегодният фестивал Каварна рок фест.

Цонко Цонев е дългогодишен градоначалник на Каварна, голям фен на рок музиката и инициатор на ежегодния фестивал “Каварна рок фест”. По негова покана страната ни посещават над 100 световноизвестни групи и музикални изпълнители.

В книгата “Кметълски истории” (ИК “Ентусиаст”) са описани истории, случили се извън сцената, с едни от най-великите рок музиканти, идвали в Каварна. Читателите и запалените рок фенове ще могат да видят в непозната светлина звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.

Книгата съдържа 16 глави за най-известните музикални групи и изпълнители, сред които Дио, Кембълът, “Любе”, Б.Т.Р. и Санеца, Емир Костурица, “Ъндърграунд”, “Апокалиптика”, “Моторхед”, Алис Купър, “Менауор”, “Аксепт”, Глен Хюз. “Кметълски истории” започва със спомени за вече покойния Рони Джеймс Дио, който е сред първите световноизвестни рокаджии, гостували в Каварна. Изключително силна и емоционална е главата, посветена на Кембълът, в която авторът споделя невероятните истории от запознанството им до самия трагичен край на неговия живот.

Специална глава е отделена на женските гласове в рока Доро Пеш, Таря Турунен и Шарън ден Адел от “Уитин темптейшън”. От книгата научаваме повече и за колата с автографите на Кметъла, която той нарича “моят музей на колела”, както и за блоковете, изрисувани с ликовете на известните рокаджии. Първият блок, който е изрисуван, е този с лика на Рони Джеймс Дио, върху който освен образа на рок легендата е изписано и заглавието на безсмъртния му хит Holy Diver.

Специално цветно приложение със снимки прави книгата още по-емоционална и стойностна, защото освен интересните истории читателите ще могат да притежават и своеобразен албум със снимки на Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, “Скорпиънс”, Джон Лоутън, Кен Хенсли, “Дийп Пърпъл” и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица