Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Кристалина Георгиева: Подписани са три споразумения с България за 400 млн. лева и ще бъдат финансирани от плана ЮНКЕР

„Три споразумения с България на стойност 400 млн. лева вече са подписани и ще бъдат финансирани от плана ЮНКЕР. Те са за малки и средни предприятия“. Това съобщи в събота в Елена заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, която участва в шестата родова среща на потомците на възрожденския род Кършовски.

В петък българският еврокомисар Георгиева е обсъждала с правителството възможността България да се възползва от големия прозорец за мащабни проекти по плана за инвестиции ЮНКЕР с проект за интерконекторна връзка между страната ни и Гърция за диверсификация на пазарите за газ.

„Такъв проект би имал успех и би могъл да ползва финансовите гаранции на ЮНКЕР“, коментира Кристалина Георгиева.

Тя припомни за ресурса на тази финансова платформа – 16 млрд. лв от бюджета на ЕС и 5 млрд. лв от ЕБВР.

„Живеем в преломни времена. В предишния програмен период в ЕС имаше повече пари, отколкото проекти. От европейския бюджет са оставали неусвоени по 500 – 700 млн. Евро до 2 млрд. евро. Сега ситуацията е различна, има повече финансови ограничения и конкуренцията между 28-те държави е много голяма“. Тя информира още, че 6% от европейския бюджет са заделени за стимули за добри проекти и могат да се пренасочват допълнително към държавите-членки, в т.ч. и към България. „Философията на икономическата политика на ЕС за този планов период, която ще продължи и след 2020 г., е да ползва част от средствата на общия бюджет за финансови инструменти за стимулиране на европейската икономика“, обясни Георгиева.

Тя ще направи предложение към ЕК 500 млн. евро от Фонда за стратегическо развитие да се ползват точно за тази цел. Това ще гарантира инвестиции с ръст от 7 до 10 млрд. евро в европейската икономика

Според Кристалина Георгиева предложението й ще бъде прието. След 2020 г. освен грантове ще продължат да се заделят средства от бюджета и за финансови инструменти.

„България е на второ място след Белгия в ЕС по несъответствие на образованието и потребностите на трудовия пазар. Това беше и тема номер едно на вчерашната ми среща с бизнеса – дефицита на кадри в различните сектори. Продължава да се усеща глад за инженери, и за IT – специалисти“, заяви Георгиева.

Според нея са налице тревожни тенденции по отношение на грамотността – страната ни е на последните места по четене и смятане. В същото време обаче българчетата продължават да печелят призови места в олимпиадите.

„Програмата „Еразъм плюс“ е много полезна, затова от бюджета на ЕС насочихме още средства към нея. Студентите, които посещават други държави чрез академичния обмен на програмата, никога не остават безработни. Моята мечта за България е да виждам българите по света да почнат да се завръщат по малко. Да намаляват еднопосочните билети. Да започне страната ни да се възражда демографски. Защото България е най-хубавото място и където и да идем, да държим високо флага на нашата национална принадлежност“, подчерта Кристалина Георгиева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.