Прадядото на Кристалина Георгиева Иван Кършовски дал прозвището „Левски“ на Апостола на свободата

Прадядото на Кристалина Георгиева - Иван Кършовски дал прозвището „Левски“ на Апостола на свободата. Това разкри българският еврокомисар по време на шестата родова среща на потомците на рода Кършовски в събота в Елена.

Всяка година, по традиция наследниците на известния възрожденски род се събират в балканското градче. Домакин и основен организатор на инициативата е еленският кмет инж. Дилян Млъзев, също потомък на прочутия род.

Кристалина Георгиева припомни, че прадядо й е бил не само просветен деец и учител, който е владеел седем езика, но и тясно свързан с национално-освободителните борби на България. Иван Попхристов Кършовски е участвал в двете български легии на Раковски, бил е писар на четата на Панайот Хитов, където знаменосец е бил Левски, а в емиграция в Плоещ, в Румъния дейно е участвал в подготовката на Ботевата чета. Набирал е доброволци за четата и е издавал вестник „Орел“.

„Гордея се не само със своя род, но и с еленския край, който е дал толкова много достойни личности на България”, изтъкна Георгиева и припомни заслугите на рода Михайловски и Иларион Макариополски, на Молловия род, на рода Кършовски.

„Такива родови срещи дават чувството за единство във времена на криза и несигурност. Виждате, че за шест години, през които провеждаме срещите, за Европа е трудно време - влизаме от криза в криза. Първо беше икономическата, после финансовата криза, сетне – бежанската, имаме и криза на безопасността след атентата в Брюксел. На 22 март в Брюксел загина и моя колежка, от Европейската комисия”, каза Кристалина Георгиева.

Тя подчерта, че родовата среща дава силно усещане за това, че българите сме здрава нация.

„Всяка година тези срещи са изпълнени с енергия, с доброта, срещаме се, разказваме си за живота, никой от нашите хора не хленчи, толкова много усмивки имаме на едно място!“, подчерта Георгиева.

На въпрос дали се чувства най-успялата от Кършовския род, българският еврокомисар коментира: „Нямам това усещане. От нашия род е известният художник Преслав Кършовски, прекрасният композитор Стефан Драгостинов, мой братовчед, на чиито произведения публиката става на крака, известната журналистка от БНТ Даниела Кънева”.

Еврокомисар Георгиева припомни как преди години с братовчед си Дилян Мълзев са решили да организират тези срещи и как всяка година дават по две награди - на най- възрастния потомък и на най-младия наследник на рода. Десетки потомци на рода Кършовски на най-различни възрасти в събота поднесоха венци на признателност пред паметника на братята Кършовски и на възрожденският деец и революционер поп Сава Катрафилов.

Анелия Шишкова, потомка на прочутия род, изчете две оригинални писма на Йордан Кършовски, четник от Ботевата чета към брат му Иван, писани от емиграция във Влашко, изпълнени с родолюбие и бунтовен дух . След това д-р Светла Атанасова, уредник в РИМ- Велико Търново, представи накратко приноса на братята Кършовски в национално-освободителното движение. Тя изнесе неизвестни подробности от активната им дейност по време на Априлското въстание в Първи търновски революционен окръг, както и в емиграция в Плоещ.

Атанасова припомни, че Йордан Кършовски е в състава на четата на Ботев и се сражава край Милин камък и Околчица. След като е хванат заедно с други четници край Вършец, лежи в Софийския затвор. Под натиска на европейската общественост е пуснат на свобода на 1 август, а по-късно участва Сръбско-българската освободителна война. Написал най-ранната история на Ботевата чета. Неговите спомени са озаглавени "Пътуване на българската чета през Дунава с парахода "Радецки" за България с предводителството на Христо Ботйов войвода на 16 май 1876 г.".

По традиция, обща снимка ознаменува срещата, след което наследниците се отправиха по програма към трите средновековни манастира - Мерданския, Плаковския и Къпиновския, били някога в състава Еленска духовна околия и тясно свързани с живота на еленчани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл