БСП прави референдум да се съюзи ли с Първанов и Дончева за президентския вот

Снимка: Facebook

НС на БСП одобри предложените въпроси за вътрешнопартийното допитване за президентските избори с 93 гласа "за", предаде "Фокус".

Първият въпрос е по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г. Възможните отговори са в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация, като подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Вторият въпрос е с кои партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент. Възможните отговори са: партии от Коалиция "БСП лява България", АБВ, "Атака", ВМРО, "Движение 21", ДПС, НФСБ, други партии и организации. Допитването ще се проведе от 27 юни до 3 юли.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви ,че БСП е партията, която ще слуша народа и че на нея най-много й отива да даде този пример във вътрешнопартиен план. Според нея мотивацията за вътрешнопартийното допитване я има в моралната основа - да питаме партията, когато има важни решения. Тя обяви, че единственият орган, който ще определя правилата на това допитване е Националният съвет.

По време на дебата евродепутатът Илияна Йотова посочи, че участието във вътрешнопартийното допитване на БСП не е просто да сложиш бюлетината по списъка, а провеждането на цялостна кампания сред партийните структури.

По думите на Петър Мутафчиев се слага началото на една добра инициатива за бъдещата работа на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика