Кандидат-президентът на ГЕРБ - разпознаваем, основните опоненти - Слави и Марешки

Доста разпознаваем и обществено добре стоящ ще е бъдещият кандидат за президент на ГЕРБ. Името му обаче няма да бъде обявено до септември, въпреки че стратегията за кампанията и слогана й вече са готови. Това заяви в "Албена" зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който откри Четвъртата политическа академия на "Жени-ГЕРБ".

Снощи той обяви пред БНТ, че партията вече има конкретен кандидат.

"Нямаме бърза работа да го обявим, защото знаем, че човекът ще бъде с необходимите качества, за да получи подкрепата не само на ГЕРБ, а и на обществеността", уточни в "Албена" Цветанов.

Пред близо 200 активистки той очерта като акценти за дискусия толерантността и рисковете от навлизането на популисти на политическата сцена.

"ГЕРБ е единствената българска политическа системна партия, която на практика демонстрира толерантност в районите със смесено население и в това е силата ни", категоричен бе Цветанов. Той предупреди своите, че е нужна широка разяснителна кампания срещу популистите и ги назова поименно.

"Двама са новите играчи - Веселин Марешки и Слави Трифонов. Те ще се стремят да правят политически проекти, за да разбият сегашното правителство и мнозинство. Затова не само членовете на ГЕРБ, но и останалите хора трябва да знаят какво идва, ако те вземат властта", призова Цветанов. Според него от това ще зависи дали държавен глава ще бъде избран от раз или след балотаж.

"Президентският вот ще е голямо предизвикателство, тъй като заради геополитическата криза и бежанската вълна много партии ще предпочетат пътя на популизма", подкрепи тезата на Цветанов Богдан Мирчев, представител на фондация "Ханс Зайдел", която е съорганизатор на форума.

В него лектори ще бъдат министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова, на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова. На шега Цветанов посочи, че вече би било добре в ГЕРБ да се въведат квоти, за да се подсигури и мъжкото присъствие в партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика