Затворник по време на отпуска набил и ограбил сливенец

Постоянен арест за Йордан Исаев, който рани полицайка с бомба на мач Разказал за случилото се на майка си и на приятелката си, но нито една от тях не се обадила в полицията

Столичната община ще проведе пилотен проект за скринингово флуорографско изследване на дихателната система

Сълзи от щастие и среден пръст за „Юве“

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между, България, Румъния, Сърбия и Гърция

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ПСЮИЕ

Засипаха с критики проектите за разделяне на три на Закона за движение по пътищата

Настаниха в общинско жилище бедстваща самотна майка с две деца Едното от момчетата е в инвалидна количка и майката изминаваше по 4 км пеша, за да го води на училище

Министър-председателят на Армения подаде оставка

Британски финансов експерт съди Фейсбук за фалшиви реклами от негово име

Иновативни идеи със сериозен потенциал на пролетния бургаски Хакатон

Обраха турист в резерват “Мадара”

Паркиран автомобил пламна внезапно

Откраднаха камион, превозващ 8 хил. билета за “Дисниленд” в Южна Калифорния

Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Над 2000 самодейци се надпяваха на фолклорния фестивал „Насред мегдана” в Арбанаси

Над 2000 самодейци от всички етнографски области на България участваха в Шестия национален фолклорен фестивал „Насред мегдана” във великотърновското село Арбанаси. Началото на проявата бе поставено в събота от кмета на община Велико Търново Даниел Панов, който поздрави участниците и организаторите и им благодари, че опазват културата, традициите, обичаите и занаятите.

143 формации и индивидуални изпълнители се надпяваха на откритата сцена в центъра на архитектурния резерват. Участниците са на възраст между 5 и 85 години. Фестивалът има конкурсен характер, а категориите са две – за обработен и автентичен фолклор. Председател на журито е Асен Павлов – художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“ , а членове са Мария Градешлиева директор на училището за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел, Цвети Радева, която е водещ и редактор на фолклорни предавания в програма „Хоризонт“ на БНР, Никола Колев – хореограф, режисьор, педагог по танцово изкуство, Миглена Петкова – експерт по етнография в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Националният фестивал „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи” се организира от местното читалище „Иларион Драгостинов – 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси. Извън конкурсните награди участниците се състезават за специалния приз на кмета на Община Велико Търново и наградата на читалище „Иларион Драгостинов – 1897“. Организаторите са предвидили допълнителни и поощрителни отличия за детска или младежка формация, за новосъздаден състав, награда на журито и награда на публиката.

В шестото издание на фестивала публиката имаше възможност да види хapaктepни oбичaи зa paзличнитe peгиoни в cтpaнaтa – тракийска сватба, кукерски чанове. Както всяка година за малчуганите е организирано училище по рисуване. Част от съпътстващата програма е „Улицата на занаятите“. Своите умения демонстрираха пазителите на изчезващите занаяти от работилница „Седянка“ във Велико Търново, майстори грънчари от Троян, резбари от Дебелец и Тетевен. Ръчно изработени бижута, празнични и традиционни плетива, дървопластика и изделия от плъстена вълна ще представят творци от Габрово, Разград и Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.