Изпреварихме американците с коли за Гинес (обзор)

България влезе в рекордите на „Гинес“ с уникално постижение. На новопостроената Северна скоростна тангента на Околовръстния път в София се събра най-дългата колона автомобили с марка Ford. Официално бяха регистрирани 1527 коли в грандиозното събитие, а още няколкостотин минаха без регистрация. Общо над 2300 превозни средства образуваха най-дългия автопарад.

"Ще го разцепим този рекорд два пъти", пророчески каза на баща си един първолак, докато броеше превозните средства в исполинската едномаркова автоколона. Малчуганът (почти) позна. Предишното най-добро постижение, поставено през 2014 г. в Северна Америка, бе 829 автомобила Ford. Българите задминаха американците с пълна газ за този рекорд и показаха, че могат да бъдат толерантни, търпеливи и приятелски настроени в обстановка, която им е втръснала до гуша в големите градове - задръстванията. Защото такова гигантско задръстване на Околовръстния път не е имало и едва ли ще има. Още от ранни зори най-нетърпеливите собственици на коли Ford започнаха да се стичат към специалната отсечка за рекорда и се извиха невиждани опашки. Полицаи и стюарди насочваха стотиците превозни средства и организираха движението. Участниците в рекордния опит посветиха почивния си ден доброволно на каузата, прекарвайки часове под слънцето на топлия асфалт и очаквайки кротко да дойде техният ред да преминат по специалната отсечка. Организаторите от официалния вносител на марката "Мото-Пфое" бяха предвидили напитки и храна, както и много награди. Но огромното стълпотворение надмина най-смелите им очаквания и повечето хора останаха край колите си и не се включиха в забавната част от събитието.

В името на рекорда на стартовата линия всички коли преминаваха в колона една след друга и се движиха така в продължение на 2 мили (3,2 км) под зоркия контрол на комисарите от „Гинес“. Край тях преминаха автомобили от различни епохи и кътчета на България. Малки градски модели, джипове, лимузини, пикапи, микробуси, камиони - всички до една с емблема със син овал и фамилното име на Хенри Форд. Основателят на американската компания сигурно се е усмихвал от небето на това събитие, защото в началото на миналия век той дава на човечеството първата лека кола на достъпна цена с легендарния модел Ford T. Така се осъществява една мечта на обикновените хора - да се качат на собствен автомобил. А как са пътували щастливците от онова време, усети вицепремиерът Лиляна Павлова, която се повози във Ford A от 1928 г. Освен нея на стартовия пункт се появиха транспортният министър Ивайло Московски и премиерът Бойко Борисов, който си поприказва с автомобилните маниаци и официално откри рекордния опит. Успех на участниците пожелаха Филип Пфое - собственик на "Мото-Пфое", заместник-посланикът на САЩ у нас Мартина Стронг и съдията от „Гинес“ - Лена Кулман. След стартовия сигнал четирикратният рали шампион Крум Дончев с новия Ford Mustang поведе колоната, съставена от нови, стари и още по-стари коли. Годината на производство и навъртените километри нямаха значение, пред рекорда всички са равни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили