Николай Бояджиев, археолог: Със затоплянето на времето се активизират и иманярите

Със затоплянето на времето се активизират и иманярите. Това каза за "Фокус"Николай Бояджиев, археолог в Регионален исторически музей в града.

По думите му, районът на Смолян е интересен за иманярите, поради това че се носят легенди за заровени съкровища от времето на турското робство. Такава е и една от легендите за връх Свобода, намиращ се на възвишението между двете села Давидково и Манастир.

Има предание за това как по време на турското робство, българите от село Манастир са бягали и като минавали през върха, където е била и границата между България и Турция са заравяли по пътя си своето богатство и имане.

„Освен границата по онова време през там минава и трасето на един от основните пътища през Родопите, свързвали Горно Тракийската низина с Източните Родопи и Беломорието, трасето на който път все още не е изследван достатъчно добре”, каза Бояджиев и поясни, че поради тази причина иманярската дейност там е по-засилена. Според него тези легенди са по-скоро плод на местни предания, защото едва ли тогава е имало толкова богати хора, че да не могат да носят със себе си най-ценното при бягство. „Аз мисля, че 99% от тези легенди са неверни”, каза археологът и допълни, че въпреки всичко районът остава привлекателен за иманярите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини