Нокаутът, който никой не видя: Мохамед Али падна в 32-рия рунд

Спортът загуби още една легенда. Само два месеца след като футболната икона Йохан Кройф пое с топка в крака към райските порти, от този свят си отиде и Мохамед Али. Направи го в типичен стил - като шампион. След 32 години борба с болестта на Паркинсон бившият боксьор загуби най-дългия си мач на 74-годишна възраст. Рингът този път не бе „Сейнт Доминик“ в град Люистън, където Али защити първата си световна титла, а болницата във Финикс, щата Аризона.

Новината бе потвърдена лично от неговия говорител Боб Гънел. Той допълни, че погребението ще се състои в родния град на боксьора - Луисвил, щата Кентъки, без да посочи дата.
В четвъртък американецът бе хоспитализиран заради дихателни проблеми, а първоначалните данни бяха, че състоянието му е стабилно. Само часове след като новината обиколи света, някои от най-големите величия в спорта изказаха своята скръб.
"Бог прибра своя шампион - написа Майк Тайсън в личния си профил в туитър. - Последно сбогом с най-великия - Мохамед Али. Почивай в мир."
Друг голям американски боксьор - Флойд Мейуедър, на свой ред призна: „Загубихме легенда, герой, велик човек. Той е един от хората, които прокараха пътя, който аз извървях."

"Със сигурност той беше най-влиятелната фигура по мое време - заяви Боб Аръм, промоутър на 26 от мачовете на Али. - Той направи повече за промяна във възгледите на хората дори от Мартин Лутър Кинг. Беше привилегия и чест за мен да го познавам."
Трикратният световен шампион по бокс в тежка категория бе диагностициран с паркинсон още през 1984-та. Това наложи свеждане до минимум на публичните му изяви поради проблеми с говора.
През 1999-а Али бе коронован за Спортист на века от списание „Спорт юлистрейтид“ и Спортна личност на века от BBC.
През 2014 г. Мохамед Али престоя около месец в болница заради инфекция на пикочните пътища.

В кариерата си има 3 титли в тежка категория от 1964, 1974 и 1978 г. Роден е с името Касиус Клей. Променя го на Мохамед Али, когато приема исляма през 1964-та. Историята ще го запомни и като един от значимите борци за правата на афроамериканците в САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт