Бактерии мутанти заради антибиотици в храната

Повече антибиотици използва селскостопанският сектор в Европа, отколкото е общото им потребление от хората на континента. Данните изнесе д-р Данило Ло Фо Уонг, програмен мениджър „Антимикробна резистентност“ към европейския офис на СЗО. Експерти предупреждават, че болестотворните бактерии мутират и заради остатъците от лекарства в продуктите стават все по-устойчиви или неподатливи на лечение.

Националният център по заразни и паразитни болести у нас, който наблюдава мутациите на бактериите и устойчивостта им на антибиотици, е засилил секторните си връзки с ветеринарите. Прекомерната употреба на лекарства в стопанствата е една от причините микроорганизмите да мутират и да развиват резистентност. Вече се питам тази устойчивост ние ли я правим с неправилно лечение, или проблемът идва от селското стопанство. Това заяви директорът на НЦЗПБ и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

В почти всеки вид храна от животински произход у нас се откриват антибиотици. През последните няколко години БАБХ е откривала такива субстанции многократно в пилешкото месо, в говеждото, свинското, в различни субпродукти, в яйцата и меда.

На кръгла маса в Народното събрание в средата на седмицата стана ясно, че всяка година мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци. 25% от случаите на бактериални инфекции на Стария континент са от резистентни микроорганизми. Социалните разходи, свързани с това, възлизат на около 1,5 млрд. евро. Съорганизатори на конференцията бяха парламентарната здравна комисия и пациентски организации "Заедно с теб".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини