ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

САЩ призоваха Турция да покаже въздържаност в Сирия

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Българските вина и мед са хит в Германия Цените на бутилките започват от 4 евро, а таван няма

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Борбата с тероризма – като прогнозата за времето

Агенти от ДАНС, военни и полицаи ще обявяват цветови степени за готовност да действат срещу подготвян или извършен терористичен акт на територията на страната. Това предвижда нов Закон за противодействие на тероризма (ЗПТ), чийто проект бе пуснат за обсъждане в сайта на МВР.

Проекта вижте ТУК

Мотивите прочетете ТУК

Кодовете са същите като при прогнозата за времето – зелен, жълт, оранжев и червен. При най-ниската зелена степен спецслужбите ще извършват превантивна дейност, а при жълта ще наблюдават конкретни параметри с повишена готовност за прилагане на допълнителни мерки за сигурност. Когато цветът е оранжев, ще бъдат пускани в действие специфични мерки, а стане ли червен – влизат в сила плановете за противодействие на тероризма.

Законът въвежда ред забрани и ограничения за гражданите. Мотивите за това са, че с него се защитават правото на живот и правото на физическа и психическа неприкосновеност. Когато за дадено лице има данни за връзка с терористична дейност, срещу него се предприемат превантивни мерки. Това става с писмено искане на вътрешния министър или председателя на ДАНС и с разрешение на председателя на спецсъда. На заподозрения може да се забрани да напуска или посещава населено място, да излиза от страната, да му се отнеме достъпът до интернет, да се спрат всичките му телефонни номера освен един, да му се забрани контакт с определени лица и да му се изземат документите.

При антитерористична операция военните получават полицейски правомощия да проверяват, задържат или евакуират граждани. Участниците в акцията получават правото да използват всякакви превозни средства, освен на дипломати, както и да влизат в жилища, офиси или предприятия, собственост на физически или юридически лица.

Обезщетения за граждани, пострадали при прилагането на мерките, ще бъдат предвидени не по този закон, а в бъдещо постановление на Министерския съвет.

При извънредно положение – спират самолети, затварят граници

След извършване на терористичен акт, при който са настъпили смърт или увреждане на здравето на мнозина, значителни имуществени щети или замърсяване на околната среда, на цялата или на част от територията на страната, може да се въведе извънредно положение. Това става с решение на Народното събрание или с указ на президента по реда на конституцията.

При извънредното положение могат да се ограничат или забранят самолетните полети, корабоплаването в наши води, жп транспорта и движението по дадени пътища. Могат да се затворят държавните граници или да се спре достъпът до учреждения. Въвежда се и забрана за провеждането на събрания, митинги и манифестации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.