Проф. Ли Буо Чуан разкрива тайните на китайската медицина

Символът ян ин

Проф. Ли Буо Чуан е китайска лекарка, практикуваща традиционна медицина, с над 30 годишен опит. У нас е по повод международна конференция, посветена на нетрадиционната медицина и ще остане в София до края на юли. Специалистката приема пациенти в столичен медицински център. Тя прилага новаторската техника игла нож, аурикулотерапия, вендузотерапия, мокс-терапия. Проф. Ли е преподавател в Университета за традиционна китайска медицина в град Джънджоу, административен център на провинция Хънан, с над 7 милиона жители и е шеф на отделението по традиционна медицина в университетската болница за западно лечение в града.

- Игла нож е най-впечатляващият метод, който практикувате, каква е историята му?

- Това е най-новият метод в Китай. Датира само от около 40 години на фона петхилядигодишната история на китайската традиционна медицина. Проф. Дзу Ханджанг - неговият изобретател, е познавал добре и китайската, и западната наука. Заимствал е микроинвазивните операции от Запада и ги е обединил с акупунктурата. Стигнал е до това, защото е имал пациенти с тежки хронични ставни заболявания, на които е прилагал всички познати дотогава методи, но ефектът не е бил достатъчно добър. Тогава решил, че може чрез малко по-дълга игла за акупунктура да вкара острие до участък със срастване и да се възстанови кръвоснабдяването.

- Как се извършва?

- Със специална игла с леко прищипнат връх се достига до засегнатия участък и като със скалпел се извършва микроразрез. Проникването става за секунда-секунда и половина и болката е незначителна. Методът лекува повече от 60 заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат - гръбначния стълб, ставите - лакти, колене; мускулите, а също и меките тъкани. Човек чувства подобрение дори след една-две процедури, което се запазва трайно.

- Как може да сте сигурна какво се случва в дълбочина при това пробождане, без да виждате на компютър с микрокамера болното място?

- Нужен е голям опит, аз се уча повече от 30 години - през цялата ми практика. Като вашите невролози, преди да започна, гледам рентгеновите снимки на човека и опипвам болното място, така установявам абсолютно точно къде е точката, която трябва да третирам. Забивам иглата, когато съм 100% сигурна за мястото и няма опасност от грешка.

- Разкажете повече за другите техники, с които лекувате?

- Особено предпочитана и съвсем безболезнена е аурикулотерапията - залепване на семенца от билката китайско зеле върху ушната мида със специални малки лепенки. Прилага се и на деца. На принципа на акупунктурата тези твърди топчета стимулират точките, които отговарят за болното място. Могат да се поставят едновременно много лепенки - на едното, а след дни - на другото ухо. Помага много при болка, при справяне с различни зависимости. Вендузотерапията е поставяне на вендузи и извършване на изглаждащи и вибриращи движения с тях върху кожата. Тя помага за изчистване от токсини и за отслабване. Най-добре е да се комбинират няколко техники.

- Могат ли хората да прилагат някои от техниките сами у дома си?

- Мокс терапията може да се прилага, много е популярна в Китай. Всички знаят точките, върху които да въздействат, и имат мокс вкъщи. Но е нужно обучение, това става на курсове, както и с много предавания по телевизията в Китай, които показват как се прави.

- Какво представлява този метод?

- Моксът е хартиена тръбичка, пълна с билката аия, нарязана ситно (изглежда като пура - б. а.). Моксът отговаря за набавянето на топлина в организма. Запалва се и започва да пуши като цигара, доближавам го на 1-2 см от кожата, така че човекът да усеща приятна топлина. Димът от билката и топлината задвижват кръвообращението. Стимулацията на една точка продължава, докато изгорят 2 см от мокса. Има и различни инструменти, на които може да се постави моксът - колонджиуа, дървен уред, на който се закрепват няколко къси мокса и той се мести по тялото, например по гръбначния стълб, като ютия. Ако има гинекологичен проблеми - „гладенето“ е в областта на корема и яйчниците. Терапията се е доказала от над 1000 години.

- Как избирате коя терапия да приложите?

- Според оплакванията, симптомите, диагнозата. Използвам и четирите традиционни метода за диагностика. Това са: пулсова и ирисова диагностика, чрез миризмата, която отделя човек - например дъха му и цялото тяло, и по вида на езика.

- Лекувате ли рак с вашите методи?

- Имала съм случаи на значително подобрение. Търсим път за подобряване на имунитета на човека, което е стремеж и на западните колеги, но подходът е коренно различен. На Запад химиотерапията и лъчетерапията унищожават освен раковите и здрави клетки, а ние се стремим да опазим и подобрим състоянието на здравите клетки, така че те да са повече и по-силни и да се преборят с болест. Работим за повишаване на имунитета, но вместо „имунитет“, казваме „баланс на ин и ян“. Работим за този баланс чрез смесена техника - билки, акупунктура, мокс терапия и други.

- Високото кръвно е сред най-разпространените оплаквания тук. Как го лекувате?

- Представeте си човешкия организъм като една мрежа от енергийни меридиани, която, когато човек страда, е нагъната, намачкана. Чрез въздействие върху акупунктурните точки енергията започва да тече хармонично и тази мрежа се изглажда, тогава и кръвното на човека се нормализира.

- На конференция в София ще говорите за лечение на диабет, как третирате това заболяване?

- За диабета са характерни три симптома - силна жажда, повишен апетит и бързо отделяне на приетите вещества, което не позволява на човек да качва килограми, а напротив - слабее. Така че с различни методи на традиционната китайска медицина ние въздействаме на точките, които отговарят за органите и системите, които са свързани с тези функции - стомаха, далака, бъбреците, пикочно-половата система, и подобряването на тяхното състояние спомага за цялостното оздравяване.

- Помагате ли на болни от психиатрични заболявания?

- Тези пациенти не могат да се концентрират и да стоят спокойни. Затова е нужно да се поставят под упойка и тогава може да им се приложи акупунктура. Имала съм случаи на значително подобрение, след което организмът и психиката започват да се самолекуват и такъв пациент може да се възстанови напълно и да се върне към нормалния си начин на живот.

- Как да живеем, за да бъдем по-здрави?

- Храненето трябва да е разнообразно и балансирано. Да спим достатъчно часове и да си лягаме рано! Да се движим повече, без претоварване! Кръвообращението ни зависи от движението. Важно е и да се опитваме да мислим положително. Вината, обидата, завистта затормозяват мозъка и разболяват човека. Трябва бързо да се отърсваме от отрицателните емоции, да се усмихваме по-често и да се чувстваме щастливи.

Ин и ян се борят в човека

Традиционната китайска медицина води началото си от древната китайска философия (таоизма). Тя се основава на вярването, че тялото се крепи от деликатен баланс на две противоположни сили: ин и ян. Ин символизира студените, бавни и пасивни принципи на живота, докато ян символизира топлите, активни и силни действия. Здравето на човек се постига чрез поддържане на правилно равновесие между двете сили.

След 50-те китайската народна медицина се съвместява със западния тип такава, правят се съпоставителни изследвания и в повечето случаи китайските лекари по традиционна медицина завършват двоен курс - по класическа медицина и традиционно китайско лечение.

Китайската традиционна медицина исторически датира развитието си от поне 8000-4000 г. пр.н.е., откогато датират археологически находки на първите каменни игли за иглотерапия

Основните методи на лечение са:

• акупунктура, Су-джок терапия и терапия с вендузи;

• китайски билки;

• масажи и манипулации;

• чи гонг - метод на лечение, който чрез фокусиране и концентрирани бавни движения задейства свободната циркулация на чи.

8 принципа

Осемте принципа са всъщност 4 двойки от противоположности, които описват дисхармонията.

• Вътрешно/външно се отнася до разположението на дисхармонията в тялото - вътрешните органи или кожата и костите.

• Топло/студено се отнася до симптомите на заболяването като треска и жажда или студени тръпки и желанието човек да изпие нещо топло.

• Пълно/празно се отнася до това дали състоянието е остро настъпило или хронично развиващо се и дали реакцията на тялото към заболяването е силна или слаба.

• Равновесието между ин и ян - пасивността на организма срещу неговата активност. Според древната китайска медицина това също са двойка фактори, определящи болестта.

5 елемента

Петте елемента на живота са огън, земя, метал, вода и дърво. Те характеризират динамиката в природата и описват промените в потока на жизнена енергия (чи).

Всеки от петте елемента дава началото на един от останалите. Ако един от тях е извън допустимите граници, той ще наруши и другите.

Елементите следват последователността: дървото дава началото на огъня, огънят - на земята, земята - на метала, металът - на водата и водата дава началото на дървото.

5 мрежи

Човешкото тяло притежава 5 органни мрежи, всяка от които отговаря на определен елемент:

• Сърцето/тънките черва отговарят на огъня.

• Слезката/стомахът отговарят на земята.

• Белите дробове/дебелите черва отговарят на метала.

• Бъбреци/пикочен мехур отговарят на вода.

• Черен дроб/жлъчен мехур отговарят на дърво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве