Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Проф. Ли Буо Чуан разкрива тайните на китайската медицина

Символът ян ин

Проф. Ли Буо Чуан е китайска лекарка, практикуваща традиционна медицина, с над 30 годишен опит. У нас е по повод международна конференция, посветена на нетрадиционната медицина и ще остане в София до края на юли. Специалистката приема пациенти в столичен медицински център. Тя прилага новаторската техника игла нож, аурикулотерапия, вендузотерапия, мокс-терапия. Проф. Ли е преподавател в Университета за традиционна китайска медицина в град Джънджоу, административен център на провинция Хънан, с над 7 милиона жители и е шеф на отделението по традиционна медицина в университетската болница за западно лечение в града.

– Игла нож е най-впечатляващият метод, който практикувате, каква е историята му?

– Това е най-новият метод в Китай. Датира само от около 40 години на фона петхилядигодишната история на китайската традиционна медицина. Проф. Дзу Ханджанг – неговият изобретател, е познавал добре и китайската, и западната наука. Заимствал е микроинвазивните операции от Запада и ги е обединил с акупунктурата. Стигнал е до това, защото е имал пациенти с тежки хронични ставни заболявания, на които е прилагал всички познати дотогава методи, но ефектът не е бил достатъчно добър. Тогава решил, че може чрез малко по-дълга игла за акупунктура да вкара острие до участък със срастване и да се възстанови кръвоснабдяването.

– Как се извършва?

– Със специална игла с леко прищипнат връх се достига до засегнатия участък и като със скалпел се извършва микроразрез. Проникването става за секунда-секунда и половина и болката е незначителна. Методът лекува повече от 60 заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат – гръбначния стълб, ставите – лакти, колене; мускулите, а също и меките тъкани. Човек чувства подобрение дори след една-две процедури, което се запазва трайно.

– Как може да сте сигурна какво се случва в дълбочина при това пробождане, без да виждате на компютър с микрокамера болното място?

– Нужен е голям опит, аз се уча повече от 30 години – през цялата ми практика. Като вашите невролози, преди да започна, гледам рентгеновите снимки на човека и опипвам болното място, така установявам абсолютно точно къде е точката, която трябва да третирам. Забивам иглата, когато съм 100% сигурна за мястото и няма опасност от грешка.

– Разкажете повече за другите техники, с които лекувате?

– Особено предпочитана и съвсем безболезнена е аурикулотерапията – залепване на семенца от билката китайско зеле върху ушната мида със специални малки лепенки. Прилага се и на деца. На принципа на акупунктурата тези твърди топчета стимулират точките, които отговарят за болното място. Могат да се поставят едновременно много лепенки – на едното, а след дни – на другото ухо. Помага много при болка, при справяне с различни зависимости. Вендузотерапията е поставяне на вендузи и извършване на изглаждащи и вибриращи движения с тях върху кожата. Тя помага за изчистване от токсини и за отслабване. Най-добре е да се комбинират няколко техники.

– Могат ли хората да прилагат някои от техниките сами у дома си?

– Мокс терапията може да се прилага, много е популярна в Китай. Всички знаят точките, върху които да въздействат, и имат мокс вкъщи. Но е нужно обучение, това става на курсове, както и с много предавания по телевизията в Китай, които показват как се прави.

– Какво представлява този метод?

– Моксът е хартиена тръбичка, пълна с билката аия, нарязана ситно (изглежда като пура – б. а.). Моксът отговаря за набавянето на топлина в организма. Запалва се и започва да пуши като цигара, доближавам го на 1-2 см от кожата, така че човекът да усеща приятна топлина. Димът от билката и топлината задвижват кръвообращението. Стимулацията на една точка продължава, докато изгорят 2 см от мокса. Има и различни инструменти, на които може да се постави моксът – колонджиуа, дървен уред, на който се закрепват няколко къси мокса и той се мести по тялото, например по гръбначния стълб, като ютия. Ако има гинекологичен проблеми – „гладенето“ е в областта на корема и яйчниците. Терапията се е доказала от над 1000 години.

– Как избирате коя терапия да приложите?

– Според оплакванията, симптомите, диагнозата. Използвам и четирите традиционни метода за диагностика. Това са: пулсова и ирисова диагностика, чрез миризмата, която отделя човек – например дъха му и цялото тяло, и по вида на езика.

– Лекувате ли рак с вашите методи?

– Имала съм случаи на значително подобрение. Търсим път за подобряване на имунитета на човека, което е стремеж и на западните колеги, но подходът е коренно различен. На Запад химиотерапията и лъчетерапията унищожават освен раковите и здрави клетки, а ние се стремим да опазим и подобрим състоянието на здравите клетки, така че те да са повече и по-силни и да се преборят с болест. Работим за повишаване на имунитета, но вместо „имунитет“, казваме „баланс на ин и ян“. Работим за този баланс чрез смесена техника – билки, акупунктура, мокс терапия и други.

– Високото кръвно е сред най-разпространените оплаквания тук. Как го лекувате?

– Представeте си човешкия организъм като една мрежа от енергийни меридиани, която, когато човек страда, е нагъната, намачкана. Чрез въздействие върху акупунктурните точки енергията започва да тече хармонично и тази мрежа се изглажда, тогава и кръвното на човека се нормализира.

– На конференция в София ще говорите за лечение на диабет, как третирате това заболяване?

– За диабета са характерни три симптома – силна жажда, повишен апетит и бързо отделяне на приетите вещества, което не позволява на човек да качва килограми, а напротив – слабее. Така че с различни методи на традиционната китайска медицина ние въздействаме на точките, които отговарят за органите и системите, които са свързани с тези функции – стомаха, далака, бъбреците, пикочно-половата система, и подобряването на тяхното състояние спомага за цялостното оздравяване.

– Помагате ли на болни от психиатрични заболявания?

– Тези пациенти не могат да се концентрират и да стоят спокойни. Затова е нужно да се поставят под упойка и тогава може да им се приложи акупунктура. Имала съм случаи на значително подобрение, след което организмът и психиката започват да се самолекуват и такъв пациент може да се възстанови напълно и да се върне към нормалния си начин на живот.

– Как да живеем, за да бъдем по-здрави?

– Храненето трябва да е разнообразно и балансирано. Да спим достатъчно часове и да си лягаме рано! Да се движим повече, без претоварване! Кръвообращението ни зависи от движението. Важно е и да се опитваме да мислим положително. Вината, обидата, завистта затормозяват мозъка и разболяват човека. Трябва бързо да се отърсваме от отрицателните емоции, да се усмихваме по-често и да се чувстваме щастливи.

Ин и ян се борят в човека

Традиционната китайска медицина води началото си от древната китайска философия (таоизма). Тя се основава на вярването, че тялото се крепи от деликатен баланс на две противоположни сили: ин и ян. Ин символизира студените, бавни и пасивни принципи на живота, докато ян символизира топлите, активни и силни действия. Здравето на човек се постига чрез поддържане на правилно равновесие между двете сили.

След 50-те китайската народна медицина се съвместява със западния тип такава, правят се съпоставителни изследвания и в повечето случаи китайските лекари по традиционна медицина завършват двоен курс – по класическа медицина и традиционно китайско лечение.

Китайската традиционна медицина исторически датира развитието си от поне 8000-4000 г. пр.н.е., откогато датират археологически находки на първите каменни игли за иглотерапия

Основните методи на лечение са:

• акупунктура, Су-джок терапия и терапия с вендузи;

• китайски билки;

• масажи и манипулации;

• чи гонг – метод на лечение, който чрез фокусиране и концентрирани бавни движения задейства свободната циркулация на чи.

8 принципа

Осемте принципа са всъщност 4 двойки от противоположности, които описват дисхармонията.

• Вътрешно/външно се отнася до разположението на дисхармонията в тялото – вътрешните органи или кожата и костите.

• Топло/студено се отнася до симптомите на заболяването като треска и жажда или студени тръпки и желанието човек да изпие нещо топло.

• Пълно/празно се отнася до това дали състоянието е остро настъпило или хронично развиващо се и дали реакцията на тялото към заболяването е силна или слаба.

• Равновесието между ин и ян – пасивността на организма срещу неговата активност. Според древната китайска медицина това също са двойка фактори, определящи болестта.

5 елемента

Петте елемента на живота са огън, земя, метал, вода и дърво. Те характеризират динамиката в природата и описват промените в потока на жизнена енергия (чи).

Всеки от петте елемента дава началото на един от останалите. Ако един от тях е извън допустимите граници, той ще наруши и другите.

Елементите следват последователността: дървото дава началото на огъня, огънят – на земята, земята – на метала, металът – на водата и водата дава началото на дървото.

5 мрежи

Човешкото тяло притежава 5 органни мрежи, всяка от които отговаря на определен елемент:

• Сърцето/тънките черва отговарят на огъня.

• Слезката/стомахът отговарят на земята.

• Белите дробове/дебелите черва отговарят на метала.

• Бъбреци/пикочен мехур отговарят на вода.

• Черен дроб/жлъчен мехур отговарят на дърво.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете