Десетки хиляди по улиците в защита на демокрацията в Полша

Във Варшава и редица полски градове имаше демонстрации, посветени на 27-ата годишнина от първите свободни парламентарни избори в страната, но и срещу политиката на дясното правителство.

Шествието беше организиран от Комитета за защита на демокрацията, предаде БГНЕС. Според столичното кметство, са участвали 50 000 души. Полицията твърди, че по улиците са излезли само 10 хиляди души. С флаговете на Полша и Европейския съюз, те скандираха "Свобода! Равенство! Демокрация!".

Шествието завърши на площада на Конституцията, където речи държаха бившите президенти Александър Квашневски и Бронислав Коморовски. Това е поредният протест срещу кабинета, който дойде на власт през месец ноември миналата година. С политиката си правителството във Варшава създаде напрежение в отношенията си с ЕС и САЩ и предизвика гнева на много поляци. Властите увеличиха влиянието и контрола върху държавните институции, което доведе до парализирането на Конституционния съд, тоталния контрол над медиите и службите за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят