На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Министър Василева: Няма информация за замърсяване по морето, туристите да плажуват спокойно

“Нямаме информация да има нещо критично по Черноморското крайбрежие”, това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, относно започналите проверки за чистотата на водата на Черноморието, предаде БГНЕС.

„Тези проверки се извършват от РЗИ-тата по места. Те проверяват регулярно плажовете, а Регионалните инспекции по околна среда следят за разрешенията за заустване на пречиствателните станции по Черноморското крайбрежие”, поясни Василева. Тя увери, че към настоящия момент няма причини за притеснение. „Много мащабни инвестиции бяха извършени в региона на Черноморското крайбрежие, изцяло нови съоръжения, които обхващат най-големите курорти-Слънчев бряг, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Черноморец.

Надявам се туристите да се чувстват комфортно и спокойно да плажуват по Черноморието”, допълни екоминистърът. Василева обясни, че в момента се наблюдава плавно понижение на речните нива. По данни, които тя цитира на места продължава да превалява, но не в обилни количества, а от порядъка на 5 до 10 литра на квадратен метър. „Интензивните валежи, които бяха преди около седмица вече не са факт. Басейнова дирекция следи нивата и няма разливи, превишения и индикации за нива на реките, които да са над критичните прагове”, увери министърът.

Василева коментира и статистика на Евростат от вчера, според която 28% от софиянците са недоволни от чистотата на въздуха. „Всички сме чувствителни към този въпрос, който е пряко свързан с човешкото здраве. Усилията на всички трябва да са насочени към намаляване на замърсяването на въздуха. В България няма проблем с други замърсители на въздуха, освен с фините прахови частици в големите населени места, вкл. в София, където се отчитат превишения на допустимите норми”, посочи Ивелина Василева.

Тя заяви, че в България в 29 населени места се отчитат превишения за фините прагови частици. „Общините, чиято отговорност е прилагането на мерки, които да ограничават замърсяването активно работят. Чрез ОП „Околна среда” осигурихме 115 млн. лв., които те могат да ползват за реализиране на проекти”, подчерта Василева. По нейни думи това замърсяване се получава основно през зимните месеци, когато има интензивно отопление. Другият основен замърсител е транспортът. От друга страна Василева призовава общините да се мият по-често улиците, защото иначе се получава вторично замърсяване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.