Ген. Контантин Попов за милиардните разходи за армията: Колкото повече чакаме, толкова по-скъпо ще платим

Обществото след дълги години ни даде доверие. Като цяло се промени отношението към армията – вече не говорим за редуциране, а че трябва да градим армия. Това заяви пред БНР началникът на отбраната ген. Константин Попов. Заплахите са сериозни и са все по-близо до нас. В една такава динамична среда с най-различни заплахи е хубаво да бъдем в съюз и обществото да разчита на нас, подчерта той.

Ген. Попов определи одобрените от парламента два стратегически проекта за модернизацията на армията като изключително важни като идея и разбиране на нашите отговорности, че мислим в дълбочина. Това са само два проекта, но те са всъщност отношение към българската армия, убеден е началникът на отбраната. Става дума за няколко нови многоцелеви изтребители и за строежа на нови кораби за морския флот.

Константин Попов коментира мненията, че проектът за авиацията е твърде скъп и обясни, че проектите наистина са скъпи, но по думите му колкото повече чакаме, толкова по-скъпи ще бъдат, защото технологиите се развиват и изискванията към съвременните самолети стават все по-големи. Ние сме информационно общество, в което армията не може да работи с аналогова техника. Заложените цифри за рамка, в която можем да се движим, но не можем да я надвишаваме, категоричен бе ген. Попов, който отбеляза, че процедурите ще преминават под засилен контрол за всяка цифра.

През 2018-2019 година очаквам да бъдат получени първите бойни самолети, декларира ген. Попов.

Двойно се е увеличил приемът на курсанти в Националния военен университет и Военноморското училище, съобщи още той: "Малко над 600 лв. получава един кадрови войник, който 24 часа в денонощието е на служба. Точно това трябва да бъде оценено и ако искаме наистина да имаме хора, на които да разчитаме, когато трябва да се отиде там, където другите не могат, трябва да имаме мотивирани хора."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини