Запис показва съпругата на полицая Караджов да пристига в имота на родителите му по време на убийството - той не е на кадрите

Оставиха полицая Караджов в ареста и по обвинението за убийство на родителите му

Още не са повдигнати обвинения на жена му за съучастничество и лъжесвидетелстване

Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на полицая Венцислав Караджов и по второто повдигнато му обвинение в предумишлено убийство с користна цел на родителите му Цветан и Божура Караджови - престъпление по чл.116 ал. 1 т. 3 пр. 1 и пр. 2 т. 4 пр. 3 т. 7 и т. 9 във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс, за което наказанието е лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Досега 45-годишният служител на Икономическа полиция имаше същата мярка за неотклоние за това, че е давал служебния си пистолет "Глок 17" на 14-годишния си непълнолетен син Алекс да стреля с него край вилата им в Дедево в Родопите. Окръжният съдия Елена Захова реши, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо Венцеслав Караджов.

Събраните на този етап доказателства по делото обосновават в достатъчна степен извода, че той е автор на извършеното деяние. Съдът прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка за неотклонение от "задържане под стража". Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Адвокатът на обвиняемия Зоя Тошкова обяви, че ще обжалва решението на Окръжния съд, защото няма нито едно доказателство, което да свързва клиентът й с извършеното престъпление. Караджов пък за пореден път декларира, че е напълно невинен, че е натопен, а процесът е опорочен.

Записи от камери от съседна къща обаче показват как съпругата му Катя Караджова спира пикапа си в имота на тъста и тъщата си на 15 май (неделя) между 19 и 20 часа, когато според разследващите е извършен разстрелът на 74-годишния Цветан Караджов и 69-годишната Божура Караджова. На записите самият Венцислав Караджов не е заснет, но според обвинението той е бил в задния обсег на баничарката и е излязъл от багажника, след като жена му е паркирала колата в гаража. След това е имитирал обир, като първо е стрелял в прозореца на къщата, а след това с кози крак е отворил входната врата.

Според държавното обвинение 45-годишният полицай е срязал синджира и катинара на задната дворна врата на имота на родителите си на ул. "София" 68, за който е водил съдебен спор с майка си и баща си и 3 дни преди екзекуцията го е загубил. Според разследващите именно това е предизвикало яростта му, тъй като в трупа на майка му Божура са открити 6 куршума от пистолет "Макаров", а в това на бащата Цветан - три. Според психолози подобен брутален разстрел на възрастни хора в Пловдив се случва за първи път и той е извършен в състояние на афект.

От веществените доказателства е открит козият крак, за който свидетел по делото твърди, че е на Венцеслав Караджов. Все още не е открит пистолетът "Макаров", с който е стреляно.

В показанията си по време на разпитите Каля Караджова твърди, че на 15 май със съпруга си са били в Брацигово да зареждат туби с минерална вода. От иззетите видеозаписи от камерите на ул. "София" 66 се вижда, че прекарва близо час между 19 и 20 часа в къщата на родителите на мъжа си, където Каля и Венцислав ходели само да хранят любимото си куче, след като се изнесли от имота в края на 2014 г. заради влошени взаимоотношения.

Според колегите на оперативния работник от Икономическа полиция той нито веднъж не бил нарекъл родителите си "мама" и "татко", а "онези лица". Разследващите открили в лаптопа на Венцислав Караджов видеоклипове на баща му и майка му, архивирани в папка "Гадовете". "Правех тези клипове, за да се защитя", така обвиняемият обясни въпросните записи, на които се виждало как баща му непрекъснато го ругаел и дори нападал.

Засега съпругата на Венцислав Караджов Каля не е привлечена като съучастник в престъплението и лъжесвидетелстване и е освободена в петък след 24-часов арест и 10-часови разпити в Пловдив и София. Венцислав Караджов пък е бил разпитван над 11 часа нонстоп.

"Само за участие в контрабанден канал за цигари и наркотици не го разпитваха. Питаха го има ли си любовница, дали не е сутеньор, участва ли в канал за износ на проститутки и в магистрална банда", демонстрира чувство за хумор адвокатката му Зоя Тошкова, която присъствала нонстоп на разпитите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право