Румяна Бъчварова: Слабата работа на определени областни дирекции на МВР трябва да се анализира

"Сегашната полицейска реформа би спестила минимум 65 милиона лева годишно, които ще бъдат дадени за ефективна полицейска работа, ако реформата в МВР бъде приета от парламента", това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в интервю за БНР.

По думите й, промените в закона за МВР ще преструктурират вътрешно системата и ще я направят по-гъвкава и окончателно ще разделят положения труд от служителите на реда на три категории. Всички предлагани мерки ще доведат до оптимизиране на разходите и ще подобрят условията на работата и на стимулите за заплащане.

"Предложенията, които правим във връзка с обезщетенията, ще влязат в сила след повече от десет години, но това се прави сега, за да е ясно на хората, които ще влязат в системата на МВР каква перспектива им се дава. Финансово МВР генерира непрекъснато дефицити, а нашата амбиция е тези дефицити да започнат да намаляват през годините чрез по-добра вътрешна организация", декларира още Бъчварова.

В коментар на препоръката на премиера Бойко Борисов за смяна на полицейски началници в областните дирекции, които не отчитат добри резултати, Румяна Бъчварова посочи, че в МВР има система за комплексна оценка на работата на дирекциите на годишна база и това, че има слаби показатели в тези дирекции трябва да се анализира и тогава да се даде цялостната оценка. Вътрешният министър подчерта, че няма проблем в МВР там, където областните дирекции нямат добри резултати, техните началници да бъдат сменени.

"Само преди една седмица това се случи в две областни дирекции - в Добрич и Разград. Това е нормалната работа и тогава, когато толкова активно и динамично работиш, трябва да се постигат резултати. Прав е премиерът – ще видим защо тези резултати са слаби там", коментира още тя.

Вицепремиерът отрече информацията, че нейната кандидатура е определена за вицепрезидент в кандидатската двойка на ГЕРБ за президентските избори и отказа коментар по огласеното от Цветан Цветанов, че ГЕРБ е готов с кандидатурата си за президентската надпревара.

Относно проектозакона за тероризма Бъчварова посочи, че в Европа има няколко нови закона, които са доста по-крайни. Тя изрази очакване преди началото на лятната ваканция на парламента законът да бъде приет, защото най-важно в критична ситуация е всеки да знае какви са разписаните му отговорности.

"Миграционният натиск на моменти е изключително слаб, на моменти се усилва, но не е прекъсвал и е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година", каза още вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини