ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Румен Петкова, АБВ: По най-бързия начин ще сезираме ЕК за нарушения в сектор “Еенергетика”

“По най-бързия начин ще сезираме ЕК за нарушения в сектор “Еенергетика””, това каза Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ, по време на пресконференция на тема “Проблеми в сектор “Енергетика”, предаде “Фокус”.

„С Драгомир Стефанов, председател на Движение „Гергьовден”, представяме три въпроса свързани с енергийната система и сигурност в нашата страна. Проблеми, които никнат като гъби през последните месеци, в резултат на неадекватното управление на сектора”, заяви той.

„Първият е свързан с посещение в Япония на делегация от енергийното ведомство. Водени са там преговори и подписани съвместни протоколи. Втория въпрос е свързан с начина и техниката на теглене на кредит от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и развитието на събитията свързани с кредита”, обясни Петков. „Третият въпрос е свързан с щетите за страната ни и разходите, които се извършват, във връзка с преустановяване реализацията на проекта „Белене” и възможни по-нататъшни щети за държавата и енергийната ни система”, поясни Румен Петков.

Преди пресконференцията на медиите бяха раздадени протоколи във връзка с посещение на българска делегация в Япония, като според него трябва ясно да се посочи какви ангажименти са поети с японската компания „Тошиба”. По думите му, се по брутален начин се отива в пряко договаряне на България с „Тошиба” без да се следва Закона за обществените поръчки.

„Там има откровена заявка, която много категоричен и брутален начин заобикаля Закона за обществените поръчки. Казва се „Основни положения”, посочи той. „Страните да продължат да развиват в бъдеще своето сътрудничество в проекти в сферата на топлоенергетиката, хидроенергетиката и ядрената енергетика в България”, цитира част от документа Петков, като уточни, че след това са упоменати подробностите по всяка една от трите сфери.

„Министърът на енергетиката е длъжен да публикува тези приложения, защото имаме основателни причини да се притесняваме, че има съвършено конкретни параметри. По най-бързия начин ще сезираме Европейската комисия за бруталния начин, при който се отива на пряко договаряне, заобикаляйки публичните процедури, изолирайки много солидни компании”, подчерта Петков.

Драгомир Стефанов, председател на Движение „Гергьовден”, посочи, че са водени официални разговори с компания „Тошиба” и са започнати определени действия. „Въпросът е има ли процедура”, попита той. Той добави, че имат намерение да сезират ЕК по този въпрос, защото по този начин се елиминират други възможни участници, като посочи някои от тях. „Вторият въпрос е защо тези протоколи се крият и не се публикуват на страницата на Министерство на икономиката. Стефан Гъмизов е взел участие в тази делегация.

От протоколите е видно, че Министерство на енергетиката моли за съдействие от „Тошиба” при анализира за причината на честите аварии и колко часа работа остава на турбината”, допълни той. По думите му, възниква въпросът защо се поставят тези въпроси са към компанията, при условие, че трябва да се пита фирмата, която е изградила и ги поддържала до момента.

“Нека стане ясно какви средства изразходва държавата във връзка със защитата на арбитражното дело в Париж за прекратяването на изграждането на проекта “Белене””, коментира още той.

По отношение на начина на управление на процеса с проекта „Белене”, Петков опита докога фирмата „Атомстрой” е била на площадката в „Белене”. „Какви са парите, които са начислявани за това, че фирмата практически е стопанисвала площадката и какви пари на тази база са натрупвани като бъдеща задлъжнялост на НЕК, че произведеното и съхраняваното оборудване, продължава да е там на отговорно пазене от производителя”, попита Петков.

„До коя дата, независимо от правителствените решения и тези на Народното събрание, фирмата е била там и колко е общата задлъжнялост за този период към нея”, поясни той. Румен Петков търси отговори и по отношение на това какви средства изразходва държавата във връзка със защитата на арбитражното дело в Париж за прекратяването на изграждането на проекта „Белене”. Петков запита и за това има ли поет ангажимент за изплащане на сума или процент на адвокатската кантора независимо от изхода на делото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.