На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

Румен Петкова, АБВ: По най-бързия начин ще сезираме ЕК за нарушения в сектор “Еенергетика”

“По най-бързия начин ще сезираме ЕК за нарушения в сектор “Еенергетика””, това каза Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ, по време на пресконференция на тема “Проблеми в сектор “Енергетика”, предаде “Фокус”.

„С Драгомир Стефанов, председател на Движение „Гергьовден”, представяме три въпроса свързани с енергийната система и сигурност в нашата страна. Проблеми, които никнат като гъби през последните месеци, в резултат на неадекватното управление на сектора”, заяви той.

„Първият е свързан с посещение в Япония на делегация от енергийното ведомство. Водени са там преговори и подписани съвместни протоколи. Втория въпрос е свързан с начина и техниката на теглене на кредит от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и развитието на събитията свързани с кредита”, обясни Петков. „Третият въпрос е свързан с щетите за страната ни и разходите, които се извършват, във връзка с преустановяване реализацията на проекта „Белене” и възможни по-нататъшни щети за държавата и енергийната ни система”, поясни Румен Петков.

Преди пресконференцията на медиите бяха раздадени протоколи във връзка с посещение на българска делегация в Япония, като според него трябва ясно да се посочи какви ангажименти са поети с японската компания „Тошиба”. По думите му, се по брутален начин се отива в пряко договаряне на България с „Тошиба” без да се следва Закона за обществените поръчки.

„Там има откровена заявка, която много категоричен и брутален начин заобикаля Закона за обществените поръчки. Казва се „Основни положения”, посочи той. „Страните да продължат да развиват в бъдеще своето сътрудничество в проекти в сферата на топлоенергетиката, хидроенергетиката и ядрената енергетика в България”, цитира част от документа Петков, като уточни, че след това са упоменати подробностите по всяка една от трите сфери.

„Министърът на енергетиката е длъжен да публикува тези приложения, защото имаме основателни причини да се притесняваме, че има съвършено конкретни параметри. По най-бързия начин ще сезираме Европейската комисия за бруталния начин, при който се отива на пряко договаряне, заобикаляйки публичните процедури, изолирайки много солидни компании”, подчерта Петков.

Драгомир Стефанов, председател на Движение „Гергьовден”, посочи, че са водени официални разговори с компания „Тошиба” и са започнати определени действия. „Въпросът е има ли процедура”, попита той. Той добави, че имат намерение да сезират ЕК по този въпрос, защото по този начин се елиминират други възможни участници, като посочи някои от тях. „Вторият въпрос е защо тези протоколи се крият и не се публикуват на страницата на Министерство на икономиката. Стефан Гъмизов е взел участие в тази делегация.

От протоколите е видно, че Министерство на енергетиката моли за съдействие от „Тошиба” при анализира за причината на честите аварии и колко часа работа остава на турбината”, допълни той. По думите му, възниква въпросът защо се поставят тези въпроси са към компанията, при условие, че трябва да се пита фирмата, която е изградила и ги поддържала до момента.

“Нека стане ясно какви средства изразходва държавата във връзка със защитата на арбитражното дело в Париж за прекратяването на изграждането на проекта “Белене””, коментира още той.

По отношение на начина на управление на процеса с проекта „Белене”, Петков опита докога фирмата „Атомстрой” е била на площадката в „Белене”. „Какви са парите, които са начислявани за това, че фирмата практически е стопанисвала площадката и какви пари на тази база са натрупвани като бъдеща задлъжнялост на НЕК, че произведеното и съхраняваното оборудване, продължава да е там на отговорно пазене от производителя”, попита Петков.

„До коя дата, независимо от правителствените решения и тези на Народното събрание, фирмата е била там и колко е общата задлъжнялост за този период към нея”, поясни той. Румен Петков търси отговори и по отношение на това какви средства изразходва държавата във връзка със защитата на арбитражното дело в Париж за прекратяването на изграждането на проекта „Белене”. Петков запита и за това има ли поет ангажимент за изплащане на сума или процент на адвокатската кантора независимо от изхода на делото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.