Кенан от Видин учи в университета на Спилбърг

Снимка: БТВ

Кенан Тахирович от Видин е един 120-те кандидати, приети да учат кино в най-престижния световен университет за Седмото изкуство – Южнокалифорнийския, съобщи БТВ.

Семейството му напуска Черна Гора след юговойните в търсене на по-спокойно място. Това се случва, когато Кенан е на 6 месеца. Местят се във Видин и планът е това да е за кратко, но продължава за постоянно.

„Чувствам се чист българин, макар по документи да се водя черногорец. Тук съм прекарал целия си живот и това е моята страна”, признава младежът. Днес вкъщи говори с брат си на български, и понякога на сръбски с майка си и баща си .

Той от ранна възраст се увлича по киното – макар в родния Видин едва наскоро да се е появил нов салон след 6-7 години отсъствие.

За да стигне до Южнокалифорнийския университет, той снима 5-минутния късометражен „Ескапизъм” с участието на Иван Рангелов от НАТФИЗ и Николай Янев от Драматичния театър във Видин. Филмът разказва за невъзможния стремеж на художника да избяга от реалността. Изпратил е и снимки, есета и препоръки.

Писмо лично от ректора на престижния университет пристигнало при Кенан една вечер в полунощ. А това вероятно не е човек, който се впечатлява лесно – Стивън Спилбърг и Джордж Лукас са само двама от по-известните възпитаници на Южнокалифорнийския университет.

Младежът споделя, че мечтите му са големи дотолкова, че никога да не се отказва и нищо да не може да го спре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл