Пловдивчани се юрнаха да връщат пластмасови отпадъци срещу нови книги

Пловдивчани се юрнаха масово в неделя да връщат пластмасови отпадъци срещу талони за нови книги и образуваха дълги опашки пред пункта за изкупуване край Радио-телевизионния център.

Градът под тепетата бе последна спирка в третото издание на националната кампания "Книги за смет", в която всеки предал 1 кг пластмасови бутилки от вода, безалкохолно, олио или бира, кофички от кисело и прясно мляко, чаши и тарелки, туби и шишета от козметика, палета и каси, найлонови торбички, играчки и други пластмасови изделия, получава талон за безплатна книга по избор измежду 6 заглавия, а при събрани над 2 кг - и втори.

В селекцията бяха включени "Тайната градина" на Франсис Бърнет, "Приказки за животни", "Макс и Мориц", отпечатана за първи път с цветни илюстрации, романът "Война на световете" на Хърбърт Уелс, "Красотите на България" и "Съкровищата на България". През април и май инициативата "Книги за смет" се проведе в Плевен, Велико Търново, Бургас и София, като само в столицата бяха рециклирани над 5,5 тона пластмасови отпадъци и раздадени 4500 книги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони