Съдия чел 8 месеца дело срещу колежка

Съдия Мариян Марков (в средата) отговаря по две дисциплинарни дела.

Той ще го върне в понеделник на прокуратурата за доразследване

Съдия Мариян Марков от Софийския градски съд (СГС) е чел дело срещу своя колежка от Видин в продължение на 8 месеца, след като е било внесено в съда, и до днес той не го е насрочил.

Софийската градска прокуратура е предала на съд за подкуп Анелия Рашева от районния съд във Видин на 9 октомври 2015 г. Според закона съдията трябва да насрочи делото в двумесечен срок от постъпването му или не повече от 3 месеца, но ако процесът е сложен.

От СГС съобщиха, че шефът Калоян Топалов е изпратил три писма до Марков през декември, февруари и април т.г., в които настоява магистратът да насрочи делото срещу Рашева, както и други забавени от него дела в 7-дневен срок. След като Марков не изпълнил разпореждането му, на 2 юни Топалов пратил и четвърто писмо. В него пишело делото срещу съдийката да се насрочи незабавно.

„Днес ще върна наказателното производство срещу Рашева на прокуратурата за доразследване, защото в обвинителния акт има нарушения“, обяви пред „Труд“ съдия Марков. Той отказа повече подробности, тъй като делото е висящо. Срещу съдията се водят две дисциплинарни производства за бавно правосъдие.

Колежката му Рашева отговаря, че през 2009 г. искала да получи подкуп за себе си и за още един човек от по 1000 лв. За да стори това, тя си разпределила сама да гледа гражданско дело във Видинския районен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право