Борисов: Държавният дълг в момента е по-нисък, отколкото беше при Орешарски

„Държавният дълг в момента е по-нисък, отколкото беше при Орешарски.“ Това каза пред журналисти в Казанлък премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос относно становището на Пламен Орешарски, че България влиза в дългова криза, „ Фокус“. Премиерът съобщи пред журналисти и че ще се направи опит за спиране на разрухата на паметника на Бузлуджа.

„Да цитираме Орешарски или Гечев, които преди 96 г. фалират държавата, пенсиите станаха 3 долара на месец, да си разваляме празника с тези лица. Когато лъжеш безобразно и манипулираш не е хубаво“, уточни премиерът. Борисов поясни, че фискалният резерв е 11 млрд. и 500 млн. лв. По думите му тези средства стоят, за да гарантират финансовата ни система.

„Получих го на 3 млрд. и нещо. Аз не се връщам към това време, а те искат да се върнем и да си говорим пак. При мен банка, да пази Господ, не е фалирала, при мен всичко расте”, категоричен бе Борисов.

По отношение на предстоящия стрес теста на банките, премиерът посочи, че се надява да го издържат месец август. „Подготвени сме да можем да преодолеем и такъв стрес“, каза още премиерът.

„Показаха ни много интересен проект за реставрация на паметника на Бузлуджа, ще го разгледаме и ще се опитаме да спрем разрухата там.“, увери още Бойко Борисов по време на откриването на новия Музей на розата в Казанлък. Премиерът поясни, че е разговарял с архитект Дора Иванова, автор на проекта, която е заявила, че 2 млн. 500 хил. лв. са нужни само , за да бъде спряна разрухата и да бъде паметникът консервиран.

„Проф. Овчаров ми обеща да се занимае, на него му вярвам , и да ми каже след това какво можем да направим”, допълни министър-председателят.

„Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там, и да не се приема, че правим нещо срещу някого”, заяви още Борисов.

Във връзка с това, че Европа би дала пари, за да се превърне Бузлуджа в музей на тоталитарното изкуство, премиерът декларира, че е противник на това, да се отричат непрекъснато неща с квалификации , че те са тоталитарни. „ Готов съм да говорим и за този паметник на културата или символ и да дадем на архитектите и професорите да ни подготвят нещо, което да е добро за всички. Не искам да дразня никого. Това ще е добре за държавата и ще съм готов да го направя, без да слагам епитети преди това“, заяви премиерът Борисов.

„В тези прекрасни паркове и това, което направихме за Казанлък, мисля, че е като венец за Празника на розата днес”, каза още министър-председателят. Във връзка с открития Музей на розата той коментира, че е много интересен за малки и големи.

Фактът, че на Празника на розата присъстват над 15 посланици – от Япония, Русия, САЩ, Палестина и др. е достатъчно показателен за популярността на този символ коментира Борисов във връзка с популяризирането на националния символ-розата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини