Български щангисти, които се състезават за Азербайджан, хванати с допинг

Българи са сред заловените с допинг спортисти при мащабната акция на Международния олимпийски комитет и на Световната антидопингова агенция. Щангистите Боянка Костова и Валентин Христов, които се състезават за Азербайджан са с положителни проби, съобщи БТВ.

Тестовете на едни от най-талантливите тежкоатлети, които страната ни е дала на този спорт, са показали наличие на анаболни стероиди. Говори се, че един от препаратите, с който те са съгрешили е печално известния от десетилетия станозолол.

Проверката, която ще лиши Христов и на Костова от участие на олимпийските игри в Рио през август тази година е на базата на техните проби, дадени преди 4 години по време на най-великия спортен форум в Лондон. И Валентин, и Боянка попадат сред 265-те спортисти от цял свят, участвали на олимпиадата през 2012 г., които Международният олимпийски комитет и Международната антидопингова агенция взе решение да тества отново. От тези 265 души, 23-ма са с положителен резултат за допинг, съобщава британската телевизия Би Би Си. Още 30 положителни проби има на спортисти, състезавали се в Пекин 2008.

В Лондон 2012 пробите на Боянка Костова и на Валентин Христов са били отрицателни. Сегашната ситуация е повратна в кариерата, а и в живота на българите. За Христов това значи окончателен край на спортните мечти и наказание доживот. За него това е второ провинение със забранени вещества след 2013 г. Тогава той дори върна европейската си титла от Тирана. Сега Валентин, който бе сочен за наследник на легендарния Наим Сюлейманоглу в щангите, губи бронзовото си отличие от Лондон в кат. до 56 кг. Тогава той влезе в историята на азерския спорт като спортистът, донесъл първи медал в щангите за Азербайджан от олимпийски игри. Христов го постигна едва 18-годишен.

Световната шампионка и трикратна европейска шампионка Боянка Костова бе абсолютен фаворит за олимпийската титла при 58-килограмовите в Рио. Тя спечели златото на първенството на планетата в Хюстън през 2015 г., но в момента е изправена пред 4-годишно лишаване от състезателни права.

Допинг скандалът води и до изваждане на националния отбор на Азербайджан от участие на олимпийските игри в Рио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт