Джокович пренаписа историята с титла на „Ролан Гарос“

Сърбинът Новак Джокович триумфира за първи път в кариерата си с титла на „Ролан Гарос“. Лидерът в световната ранглиста победи втория на планетата Анди Мъри (Великобритания) с 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 и пренаписа историята.

Шампионът стана едва третият играч, който има едновременно титли и на четирите турнира от Големия шлем, след Род Лейвър (1962, 1969) и Дон Бъдж (1938).

За сърбина това е 12-и трофей от престижната верига, като с този успех той се изравнява във вечната ранглиста с австралиеца Рой Емерсън. Преди него са Роджър Федерер, Пийт Сампрас и Рафаел Надал.

С този успех Джокович съхранява шансове да направи и календарен голям шлем, като за тази цел ще трябва да защити титлите от „Уимбълдън“ и US Open през лятото. Ноле може да запише дори златен шлем, ако успее да спечели и титла от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Двубоят в Париж бе изгледан от легендата Род Лейвър, който видя на живо как сърбинът изравнява постижението му. На трибуните бяха още двукратната носителка на „Оскар“ Хилари Суонк, както и звездата Леонардо ди Каприо.

Това е 25-ата победа на шампиона над именития му съперник.

Миналата година Вавринка спря сърбина, но този сезон той стигна до единствения голям трофей, който липсваше в колекцията му досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт