Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Кучета водачи издъхват от миша отрова Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Здравната каса: Решението на ВАС няма правни последици за НЗОК

Посланик Бойко Коцев: Русия и ЕС ще си сътруничат за миграцията

Милен Керемедчиев: Япония иска споразумение за свободна търговия с ЕС

Пак намериха невзривени боеприпаси Петолъчката

Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Пореден магистрат от СГС печели дело срещу дисциплинарно наказание, поискано от Лозан Панов

Разследват майка, държала дъщерите си под ключ в Свищов Съсед разкрил на полицията къщата на ужасите

Протести в Сливен срещу закриването на две училища

Вучич отива в Косово заради убийството на Оливер Иванович

ИАГ: 148 акта написаха горските инспектори за седмица

Закопчаха в съдебната зала подсъдим и го отведоха в затвора Извършителят бил много жесток - изгорил жив гларус и набучил главата му на ограда

Министерството на енергетиката преразглежда договорите с американските ТЕЦ (обзор)

Не сме поемали ангажименти към корпорация „Тошиба“, обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

С преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар договорите с двете американски ТЕЦ отново ще бъдат преразгледани, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която даде специална пресконференция по повод отправени от ръководството на АБВ въпроси, свързани с посещението на екип от енергийното министерство в Япония, сключения от БЕХ заем за мостово финансиране и развитието на арбитражното дело за АЕЦ „Белене“.

По думите на Петкова, ако НЕК не беше се разплатила с двете централи, държавата трябваше да плати 3 млрд. лв. неустойки. По повод намерението на АБВ да сезира Европейската комисия за нарушаване на Закона за обществените поръчки при разговорите с корпорация „Тошиба“ министърът каза, че няма стартирана обществена поръчка, защото не са поемани никакви ангажименти.

Тя окачестви твърденията на АБВ и Гергьовден като манипулативни и целящи смут в общественото пространство.

Енергийният министър обясни, че българска делегация е била на посещение в Япония на базата на подписан през 2012 г. меморандум за сътрудничество. В него е посочено, че всички срещи, които се провеждат съгласно този меморандум, са правно необвързващи. „Така че в рамките на това посещение не са поемани никакви ангажименти за обвързване на БЕХ по каквито и да било проекти“, изясни Петкова. Тя категорично заяви, че служители на Министерството на енергетиката, както и на БЕХ и неговите дъщерни дружества, не са посещавали Сингапур.

От АБВ и „Гергьовден“ ще поискат и информация за кредита, който БЕХ изтегли с основна мотивация да се плати на американските „Марици“ – натрупано в годините задължение. По думите на Румен Петков ще бъде поискана информация как е избрана банката или банките, на базата на какви критерии, на какви условия е трябвало да отговарят кредитодателите, какви са разходите по този кредит.

В отговор енергийният министър беше категорична, че обвиняващите следва първо да се запознаят с изискванията на ЗОП, а не да се заканват да сезират ЕК за неспазването му. „БЕХ не попада в приложното поле на ЗОП, но има утвърдени правила за това как холдингът да извършва разходите си и тези правила са спазени“, допълни Теменужка Петкова. По отношение на спекулациите, че заемът ще се отрази на цената на тока, тя поясни, че единствено лихвата по кредита се признава за разход, а тя е по-ниска от намалението по преференциалните цени, договорено с двете американски централи.

Петкова заяви, че е изненадана от поставянето на въпроса за необходимостта от правна защита по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. „Става въпрос за търговски спор между две компании и няма нищо по-естествено от това да имаме адекватна правна защита. Ако някой не иска интересите ни да са защитени, нека го каже ясно“, коментира енергийният министър.

По отношение на евентуалното изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ министър Петкова отново заяви позицията на правителството, а именно – параметрите за нова ядрена мощност са ясно записани в програмата на кабинета. Там е предвидено, че такъв проект може да се реализира само ако не се изисква държавна гаранция, ако има стратегически инвеститор и без договор за преференциално изкупуване на енергията.

По думите й резултатите от работата на правителството в енергийния сектор са налице, но ясната визия за развитието на сектора не се харесва на всички политици в България.

Положителните резултати за стабилизиране на енергийния сектор са забелязани и от Европейската комисия. „Неотдавна при посещението си у нас комисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете даде висока оценка на усилията ни в тази област“, посочи Петкова. По нейните думи задкулисни разговори може и да са се водили в миналото, но не и в мандата на настоящето правителство. „Ние работим прозрачно и спазваме законите“, подчерта тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.