Томислав Дончев за доклада на ОЛАФ: Четете, преди да говорите

Вицепремиерът Томислав Дончев отново разясни какво всъщност пише в доклада на ОЛАФ, който стана повод за тиражиране на невярна информация.

Добре е човек да се придържа към старомодния навик да чете, преди да говори. Нищо от написаното в доклада не е изненада за мен или за колегите ми, но чисто политически това е един от опитите да бъде търсена нова опорна точка за опозиционност. Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев в коментар за доклада на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) за злоупотребите с евросредства. По думите му темата „се вкарва в гамата на политическата истерия”.

Повод за реакцията на Дончев бе разпространената информация, че България е на второ място по брой започнати разследвания за корупция. Темата бе разисквана и на последното правителствено заседание. Тогава премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов помолиха Дончев да разясни на обществеността точно за какво става въпрос.

„В самия доклад няма нито един текст

който съответства на това заключение или на тази констатация. Нещо повече, във всички изнесени данни няма дори процент или число, което да потвърждава нещо подобно”, каза още тогава вицепемиерът.

Вчера той обясни, че класация за брой разследвания не се прави и такава няма.

„Няма твърдение колко е корумпирана съответната държава. Сигналите за България са 34 - колкото за Германия. В доклада на Европейската сметна палата също няма нищо, което да притеснява България, въпреки обичайно критичния тон, който държат оттам”, каза Дончев. И допълни: „Ако Европейската комисия има претенции към работата на съответната държава или администрация с евросредства, първо се изпраща предупредително писмо, следва блокиране на плащанията, а след това трайно замразяване. От 2013 година България не е била в такава процедура. Успяваме така да управляваме парите, че да няма блокиране или спиране на плащания.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика