Ердоган предупреди Европа, че може да я остави сама с проблемите й

Турският президент скочи срещу “шантажа” с арменския геноцид

Анкара не иска от ЕС удари под пояса с медии или икономика

Зове Берлин да преразгледа клането на намибийци пред 100-ина години

Анкара никога няма да приеме твърденията, че Османската империя е извършила геноцид над арменците по време на Първата световна война. За това предупреди турският президент Реджеп Ердоган, който определи подобни обвинения като “шантаж” и “остен”. Той заплаши да изостави Европа да се справя сама с проблемите си, намеквайки за мигрантската криза.

Реакцията му бе най-острата след вота в германския парламент през миналата седмица, който призна убийствата на около 1,5 млн. арменци през 1915 г. за “геноцид”.

“Тук не става дума за арменците. Този въпрос се използва като удобно изнудване на Турция и дори започна да се превръща в остен”, заяви държавният глава в телевизионно обръщение “към целия свят”. Той допълни още, че по време на събитията отпреди век Османската империя е “взела мерки за възстановяване на реда в Анадола”. Визирайки вината на Германия за холокоста през Втората световна война, Ердоган каза, че тя е последната страна, която може да приема подобни резолюции. И посъветва Берлин да преразгледа клането на намибийци по време на Германската империя (Втория райх) преди 100-ина години. Станалото не е признато за геноцид от Германия.

Кризата в отношенията между Анкара и Берлин заплашва споразумението за прекратяване на мигрантския наплив към Стария континент, сключено между ЕС и Турция през март.

“Или ще намираме решение на проблемите си по справедлив начин, или Турция ще спре да бъде бариера пред проблемите на Европа и ще я остави сама на нейните тревоги”, каза Ердоган. Той предупреди ЕС да не бъде двуличен и да не използва “пропагандната си машина, арменците или терористични групи” срещу Турция, като каза: “Не удряйте под кръста чрез медии или икономика.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят