На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа (СНИМКИ и ВИДЕО) Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Деца реформираха учебника по история върху асфалт

С конкурс за рисунка върху асфалт в София и Видин беше представен историческият албум с цветни стикери „България – памет и чест“

Всички знаем от учебниците как комитите са се клели във вярност пред род и родина. Как е ставало това? Какъв е ритуалът? Това повечето деца са го виждали единствено във филмите. Брадатите четници се навеждат, целуват библията, знамето, кама и пистолет. За да се знае, че е за вярата, пред четата, а с нож или пистолет ще получат възмездие, ако предадат идеята.

Покрай детския празник 1 юни малко момиче седи на асфалта в обновената Банска градина в столичния квартал „Лозенец”, пред себе си има книжка за оцветяване и прерисува с тебешир това, което вижда – библия, нож, пистолет и думите „Свобода или смърт”. След това захваща светите братя Кирил и Методи. На друго място друго дете рисува друг сюжет от нашата история.

В два града в България – столицата и Видин – едновременно по един и същи начин беше представена една интересна интерпретация на българската история, сътворена от гражданско сдружение „България – памет и чест” и гражданско обединение „Единни за промяна”. Идеята на екипа се заражда като следствие на полемиката между образователните институции и обществото във връзка със съдържанието на учебниците по история и литература.

„След като дори от МОН определят учебното съдържанието като тежко, на моменти дори скучно, с много теория и малко практика, ние осъзнахме необходимостта от създаването на практически, занимателен, увлекателен и атрактивен инструмент, чрез който най-малките ученици да изследват историята посредством творчество и забавление”, заявиха инициаторите на проекта.

В луксозното илюстровано издание с твърди корици българската история е представена интересно и достъпно. В него са предвидени 120 позиции, които малчуганите ще откриват, за да залепят върху тях съответстващите на историческите факти и обекти цветни стикери. Стикерите са специален подарък към книжка за оцветяване. Всяка седмица по една книжка за оцветяване с подарък 6 цветни стикера ще излиза на българския пазар. Занимателните книжки отговарят на 30-те теми, застъпени в албума „България – памет и чест”. Първата книжка, която вече излезе, е озаглавена „Вяра и език”.

Основната цел на проекта е чрез представянето на отделни факти, събития и личности от славната българска история да събуди любопитство към българското у най-малките. Това ще се осъществи под формата на игра, творчество и ангажираност. Проектът предвижда издаването на 30 книжки за оцветяване. Авторските рисунки в него са дело на младите художнички Лена Старибратова и Петра Вълчева, завършили специалност „Стенопис”.

„България – памет и чест” няма да бъде поредният клиширан учебник в ръцете на нашите деца. Това е забавно и занимателно четиво, чрез което българчетата да се докоснат до родната история, изучавайки я чрез игра и творчество”, казват организаторите.

В София конкурсът за рисунка върху асфалт бе посветен на децата, засегнати от аутизъм. Председателят на сдружение „Аутизъм днес” Владислава Цолова, поздрави организаторите и благодари на организаторите за инициативата им празникът да интегрира децата, за чиито проблеми дневният ред на обществото все не достига.

Колкото и пъти да прочете едно дете сухите факти, ще му бъде трудно да опредмети наученото, но когато пресъздаде видяното на лист, фактите се превръщат в игра, а играта в образование. Това твърдят организаторите от „Памет и чест”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.