Асен Блатечки - Ловецът на таланти

Актьорът Асен Блатечки има богата автобиография и разнообразни интереси - с амбиции да стане художник той се превръща в актьор. Междувременно е и шампион по карате. И не на последно място извоюва името си на ловец на самородни таланти. За втори път Блатечки бе в журито на “България търси талант”. Като и този път той търсеше хората с вродени дарби.

Любител на високите скорости и на моторите. Страстен пушач. Актьор. Художник ентусиаст. Тренира плуване, футбол, гребане и хандбал. Четирикратен шампион по карате. Описва себе си като лошо момче по наследство - баща му и дядо му били такива. Дами и господа, това накратко е Асен Блатечки.

С появата му в публичното пространство преди години за нула време жените луднаха по него и спечели приза “секссимвол”. Той стана любимец на всички, като и до днес остава такъв.

Блатечки без съмнение е сред най-утвърдените български актьори. Завършва 8-о СОУ “Васил Левски” в София в испанска паралелка, като седи на един чин с Наско от Б.Т.Р.

През 1996 г. завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност “Актьорско майсторство за драматичен театър” в класа на проф. Стефан Данаилов и асистентите му доц. Илия Добрев и Ивайло Христов. Именно от тях Блатечки казва, че е научил най-ценните житейски уроци за професията. От майка си и баща си пък разбрал кои са важните неща в живота - да не лъже, да не краде, да се оправя сам и да разчита на себе си.

Има редица признания. Последно актьорът грабна наградата за най-добър актьор за ролята си във филма “Съдилището” на фестивала за българско кино “Златна роза” през 2014 г., на Осмия международен филмов фестивал в Прищина. Преди година същата роля му донесе и отличие от международния кинофестивал See a Paris във Франция.

Освен в киноизкуството лошото момче се изявява и в редица театрални постановки, като освен на сцената той гради успешна кариера и като режисьор. Първата му режисьорска пиеса е “Побъркани от любов”, следват “За мишките и хората”, “Смях в залата”, “Роберто Зуко”, “За Господ - забранено!” и “Вик за любов”. Режисира и постановката “Истинският запад” от Сам Шепърд.

Блатечки признава, че преди да се захване с актьорство, е искал да стане художник. Още докато е бил ученик, е участвал в изложби със свои картини. Вече не му остава време за рисуване.

Междувременно обаче Блатечки добавя в резюмето си още една графа - търсач на самородни таланти. Обичаният актьор става част от журито в третия и петия сезон на “България търси талант”. Главата му “вземат” участниците с необичайни дарби. Когато талантът се появи някъде, те зашлевява и ти просто няма как да не го видиш, аргументира се той. Така и самородният талант на особняка от село Овощник, който разсмя до сълзи и жури, и публика, грабна Блатечки.

“Ти си най-забавният комик, който е бил на тази сцена, а това е талант, който не се учи - или го имаш, или го нямаш. Ти го притежаваш това нещо”, каза тогава актьорът и натисна златния бутон.

Снощи бе финалът на “България търси талант”. Този път обаче Блатечки и другите членове на журито не избраха победител - зрителите определиха първото място.

Актьорът е оптимист относно младите хора в държавата. Той вярва, че именно те могат да донесат промяна за страната ни. Аргументира се с различния начин, по който мислят младите, и казва, че точно те са единствените нормални у нас, защото не са оковани в стереотипите, наложени от предишни режими. Нагласата му може би е повлияна от факта, че самият той е баща.

Асен има две деца - момче и момиче. 15-годишната Катерина е “голям пич”, описва я Блатечки в интервю за “Труд” и допълва, че винаги я пуска да излиза с приятели. Актьорът има и син от Диляна Попова, с която са разделени. Момченцето се казва Борил.

Не ме вълнува политиката

Журито на “България търси талант” си говори за филми, книги и музика зад кулисите. Или поне в тези разговори се включва актьо­рът Асен Блатечки. Той самият признава, че не се вълнува от политика. “Примерно Любо и Ицо много често обсъждат политиката, мен това въобще не ме вълнува, така че аз в тези разговори не се намесвам”, споделя актьорът в интервю за “Труд”.

Още когато бе избран за член на журито, Блатечки бе ентусиазиран. Очакванията му, че ще преживее приятни емоции, са се оправдали, обясни той.

ЗА НЕГО

Малцина

могат

като него

Режисьорът на култовата първа част на сагата “Рамбо: Първа кръв” Тед Кочев бе толкова възхитен от играта на Асен Блатечки във филма на Стефан Командарев “Съдилището”, че обещал да му потърси агент в Холивуд. “Според Тед след такава игра като в “Съдилището” Асен щеше да бъде заринат с предложения, ако имаше професионален агент”, каза Командарев, след завръщането си от Холивуд. Там той беше по повод кампанията на филма си като българско предложение за “Оскар” за чуждоезичен филм.

Стефан Командарев, режисьор и продуцент

Точна

преценка

Асен винаги ме изненадва с абсолютно точната си преценка за дадена ситуация. Той е като барометър спрямо това какво искат актьорите, какво иска той като режисьор и какво изисква сцената. Асен е като една смазана машина.

Яна Маринова, актриса

Надвива

всички

С Асен бяхме състуденти, харесвам го - той е чудесен приятел. Веднъж с него се бихме с трима таксиметрови шофьори във Варна. Беше много интересно. Асен ги надви - той винаги надвива всички! Асен е много силен мъж. С него се чувствам сигурен, като сме заедно (смее се).

Башар Рахал,

актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица