Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Умен кошер изпраща SMS-и на пчелари

Факсимиле: БНТ

При проблем пчелите вече могат да изпращат сигнал на пчеларите, чрез SMS от кошера, съобщава БНТ.

Комуникацията с пчелите е превърната в реалност от един полски студент. Той е нарекъл изобретението си „Мая“, кръстено на прочутата анимационна пчеличка.

Устройството включва електронна система и сензори. То се поставя под кошера и постоянно изпраща информация за случващото се в пчелната колония.

„Ние следим температурата, влажността, движението и анализираме акустичния спектър на кошера. Данните се подават на външен сървър, където ние можем да ги анализираме и при опасност можем веднага да изпратим съобщение на мобилния телефон на пчеларите“, казва Войчех Сойка, дизайнер на изобретението.

Средно около 10 000 пчели тежат близо килограм. Ако теглото им се промени, това е сигнал, че нещо с насекомите се случва. Пчеларят трябва по най-бързия начин да събере пчелите, защото до няколко часа може да загине цялата колония.

„Като следим тежестта на кошера, ние можем да преценим и колко мед произвеждат пчелите. А също така пчеларят може да разбере кое е и най-подходящото място да постави кошера. От данните за температурата и влажността разбираме дали кошерът „работи“ правилно и дали микроклиматът край него е подходящ за пчелите. Анализът на акустичния спектър ни позволява да чуем какво прави царицата и дали пчелите са изложени на риск“., уточнява Сойка.

Пчеларите събират средно по 20-30 килограма мед от кошер. С това изобретение, обаче, количеството може да нарасне значително, убеден е създателят на устройството. Според полския студент изобретението може да действа и като система за ранно оповестяване, така че пчеларите навреме да бъдат информирани за липсата на достатъчно цветен прашец в района и да вземат мерки. Устройството може да помогне и за разгадаване на неизвестните, които все още витаят около синдрома на празния кошер.

„Проверките на кошерите изискват време. Те трябва да се правят редовно, за да се разбере какво се случва вътре. Но когато съберем всички тези фактори и ги анализираме, ние можем да направим изводите без да пречим на пчелите. Така че пчеларят трябва да проверява кошера само в краен случай“, уточнява Сойка.

Засега системата за комуникация е в пробен период. Тя е монтирана към един от кошерите, стопанисвани от бащата на младия изобретател. Изглежда пчелите нямат нищо против да споделят с хората поне част от тайните на своя малък, но чудесно организиран свят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.