Диян Стаматов: Две двойки на "малките матури" може да доведат до тройка

"Първият модул носи след себе си определен брой точки, вторият модул – по същия начин. Ако един ученик е решавал минимален брой задачи на първия модул, но те не са му били достатъчни да има тройка, все пак той е изкарал положителен брой точки. Продължавайки, на втория модул отново решава някакъв брой задачи. Сумирайки двата модула с точките се получава положителен резултат в точки, които са достатъчни за тройка", заяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Изпитът се състои от два модула, като първият е по-лесен, а втория е по-труден. На първият модул има около 18 хиляди двойки по математика и 9 хиляди и 500 двойки по български език. На втория модул двойките по математика спадат до 3 хиляди и 800, т.е близо 14 хиляди по-малко, а тези по български – на 759. Общо четири пъти по-малко са двойките на сборуването между първия и втория модул.

На т. нар. малки матури, външното оценяване, което е и вход за гимназия след седми клас, успехът на обобщените резултати по български език и по математика е по-слаб в сравнение с миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование