Фандъкова: Започваме сеизмично укрепване на храма "Света София"

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че ще започне сеизмичното укрепване на храма „Света София”. Това стана ясно от фейсбук профила й.

"Антисеизмичните шайби ще бъдат разположени на дълбочина 7 метра от северната и южната страна на храма, като до 4 метра изкопите ще се извършват ръчно. Музеят за история на София ще извърши археологическо проучване в обхвата на двете пилотни конструкции. Научни ръководители са археолозите Юниан Мешеков и Полина Стоянова.

Базиликата „Св. София“ е един от най-старите действащи храмове в Европа и 15 вековният символ на града. Тя е претърпяла много от превратностите на времето, като в средата на 11 в. е полуразрушена.

През 2013 г. разкрихме подземния археологически музей, в който се виждат останките на три по-ранни църкви под нивото на „Св. София“. Четвъртата църковна сграда е изградена в края на V, началото на VІ в. Експонирани са около 50 гробове и гробници от периода ІІІ – началото на V в. За година музеят е посетен от около 40 хил. души.
В антисеизмичната конструкция се инвестират около 430 000 лева, като средствата са част от програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства". По време на укрепителните работи ще бъдат извършен още ремонт на топлопровода и обновяване на площада. През цялото време „Св. София“ ще продължи да функционира, като достъп ще се осигурява с временен път", пише кметът Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини