МТV се връща във Варна

Влагат 750 000 лева в благоустройство на населените места край Велико Търново 450 000 лева е фондът към програма „Местни инициативи“

Синодът призова за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Шефът на НСО подал оставка?

Четирима загинали след катастрофа на самолет и хеликоптер в Германия

Арестуваха трима души в Полша по обвинение в нацистка пропаганда

Черен дим стресна бургазлии

Кралев открива семинар срещу допинга

Учител ударил ученик в столично училище

Амазон отваря магазин без продавачи

Масов бой между кюрди и турци на летището в Хановер

Наръган мъж издъхна в аптека в Червен бряг, задържаха заподозрения в автобус за София

„Дяволът“ носи голове

Прием на деца в детските градини: Какво показа проверката на общината, как се оправдава Иво Мирчев

Кметът на Солун: Схващането, че Македония е само гръцка е много лошо

Фандъкова: Започваме сеизмично укрепване на храма „Света София“

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че ще започне сеизмичното укрепване на храма „Света София”. Това стана ясно от фейсбук профила й.

„Антисеизмичните шайби ще бъдат разположени на дълбочина 7 метра от северната и южната страна на храма, като до 4 метра изкопите ще се извършват ръчно. Музеят за история на София ще извърши археологическо проучване в обхвата на двете пилотни конструкции. Научни ръководители са археолозите Юниан Мешеков и Полина Стоянова.

Базиликата „Св. София“ е един от най-старите действащи храмове в Европа и 15 вековният символ на града. Тя е претърпяла много от превратностите на времето, като в средата на 11 в. е полуразрушена.

През 2013 г. разкрихме подземния археологически музей, в който се виждат останките на три по-ранни църкви под нивото на „Св. София“. Четвъртата църковна сграда е изградена в края на V, началото на VІ в. Експонирани са около 50 гробове и гробници от периода ІІІ – началото на V в. За година музеят е посетен от около 40 хил. души.
В антисеизмичната конструкция се инвестират около 430 000 лева, като средствата са част от програма BG08 „Културно наследство и съвременни изкуства“. По време на укрепителните работи ще бъдат извършен още ремонт на топлопровода и обновяване на площада. През цялото време „Св. София“ ще продължи да функционира, като достъп ще се осигурява с временен път“, пише кметът Фандъкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.