Хванаха шофьор на автобус с алкохол минути преди да тръгне на път с ученици

Собственикът на фирма превозвач от Горна Оряховица в понеделник сутринта е заловен с алкохол от екипи на сектор "Пътна полиция" във Велико Търново, непосредствено преди да подкара училищен автобус с 46 души за зелено училище.

Скандалът се разразил с ученици на СОУ "Патриарх Евтимий" в старата столица, а за случая алармираха разтревожени родители. Автобусът с третокласници и четвъртокласници е трябвало да отпътува в 7,30 сутринта на 6 юни към Хисаря през Шипка и Казанлък, където децата са на зелено училище до петък. Законова практика е, преди потеглането на автобуса за ученически екскурзии, екипи на КАТ да проверяват возилата за техническа изправност, а шофорите - за алкохолна проба.

"В 7,20 часа дойдохме в училището, за да изпратим детето и започнаха да проверяват шофорите, защото същия ден 10 автобуса тръгват на екскурзии от Велико Търново", разказа Илиян Кънев, който е родител на едно от децата.

Той обясни, че след проверката се оказало, че водачът на единия автобус е с 0.67 промила алкохол в кръвта и бил пратен да дава кръвна проба.
"Не е нормално в частна превозваческа фирма да не се следи състоянието на шофьора и той да се качва неизтрезнял, за да кара 46 човека на дълъг път", възмущават се родители.

Според тях заловеният шофьор е 45-годишният собственик на фирмата Стоян Бъчваров.

"Заоправдава се колко е притеснен, че не бил спал, не бил пил. Първо чакахме много време да сменят автобуса, докараха много "възрастен" автобус, от времето на соца, след това го подмениха с два буса. Дестинацията Шипка отпадна и учениците ще минат през Хаинбоаз", разаказаха още майките и бащите.
Според директора на училището Иван Димов, такъв инцидент се случва за първи път. Той обясни, че туроператорът е реагирал бързо и е подменил автобуса с две микробусчета.

"Наличието на 0,67 е сериозно количество алкохол, не е пил само 2 бири. В такива случаи не е трябвало да си помисля да сяда зад волана!", категоричен е Димов.
На водача е съставен акт, а автобусът временно е спрян от движение. От "Пътна полиция" са категорични, че проверките на водачи на автобуси, превозващи деца на екскурзии ще продължат, а полицейските служители ще бъдат безкомпромисни към нарушителите, с цел осигуряване безопасност на децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини