Шеф от "Хонда" се върна след 33 години в Казанлък за Празника на розата

Йошиуки Курачи

Йошиуки Курачи от Токио, изпълнителен директор на марката „Хонда”, е женен за българка. Тази година за втори път присъства на Фестивала на розата. За първи път е бил в Казанлък преди 33 години. Той твърди, че празникът много се е променил днес: „Целият град е в миризмата на рози. Най-много ме впечатли, че когато влязохме в град Казанлък на улиците между платната има градинки с рози. Хората са много любезни, чувстваме гостоприемството”.

Бен от Хонг Конг за първи път присъства на розобер. „Харесва ми пейзажа, харесва ми въздуха с уханието на рози”, споделя той. Ким, също от Хонг Конг, е дошла в България специално за Празника на розата: „Научих за празника от моя приятелка, която е женена за сърбин. Много ми харесва атмосферата тук. Жените и розите са много красиви. Смятам да поканя приятелите си от Хонг Конг да дойдат да го видят”. Антъни от Южна Африка пък е силно впечатлен от България и иска да си намери жена българка: "Българките са много красиви, различни са от южноафриканките".

Тази година Празника на розата се проведе на 3, 4 и 5 юни. Хора от цялата страна и чужбина се стекоха за да присъстват на този уникален и единствен по рода си фестивал.

Прелестта на омайното цвете се допълва от изкуства, докосващи душата и традиции, препълващи сърцето. През целия месец юни гостите на празника могат да се насладят на множество изложби, концерти, танци на открито, а почитателите на виното розе имаха възможността да дегустират подбрани винарски изби от региона.

Друго цвете, което краси града е така наречената Царица Роза. Тя е емблематична за фестивала. В конкурса за избирането й участват само абитуриентки от града, а тяхната младост и естествена красота се асоциират с уникалността на казанлъшката маслодайна роза. Тази година Царица роза беше 18-годишната Йоанна Шишкова от Националната художествена гимназия „Академик Дечко Узунов”.

Първият фестивал на розата в Казанлък се е провел преди точно 50 години през 1966г. От тогава до ден днешен всяка година се чества уникалната по рода си казанлъшка роза.

Една красива легенда разказва, че много отдавна в далечна Персия починала любимата жена на шаха, от която той имал прелестна дъщеря. След една славна битка шахът решил да построи джамия с минаре, толкова високо, че от върха му да се вижда цялата розова градина. Но такъв майстор в царството му нямало. Явил се един млад странник от България и започнал градежа. Скоро се открила гледка към градината, а ароматът на розите му дали неподозирани сили. На сутринта момъкът вече виждал цялата градина, а в нея той съзрял прекрасната дъщеря на шаха, която беряла розов цвят и нежно пеела. Тя също го видяла и смелият зидар завинаги останал в сърцето на девойката. На третия ден джамията била готова и дошло време за наградата. Момъкът поискал ръката на момичето, но шахът, обезумял от гняв, го хвърлил в тъмница. Но владетелската дъщеря не признала волята на баща си. През нощта тя освободила момъка и заедно побягнали към неговата страна. За спомен от родината си тя взела един розов храст. Пътят обаче се оказал тежък за крехката девойка и силите я напуснали. Преди да издъхне тя дала на момъка розовия храст и му казала да го засади в родината си, в памет на тяхната любов. Сломен, младежът се върнал в страната си и засадил царственото цвете в прекрасната долина в сърцето на България. И това било началото на казанлъшката маслодайна роза.

По време на фестивала се организират традиционни розобери в плодородните розови градини на казанлъшките села Ръжена, Кънчево, Розово, Горно Изворово, Горно Черковище и Енина. Розоберачки в народни носии, групи за автентичен фолклор и танцови състави огласят градините и посрещат гостите на празника.

Друг акцент на Празника на розата е карнавалното шествие в центъра на града. През годините то се е превърнало в пищен карнавал и е главното събитие от Фестивала на розата. В него дефилират над 3000 участници от града на розите и чуждестранни гости. Представят се международни фолклорни ансамбли с традиционни носии, мажоретни състави, театрални групи и спортни школи. Шествието се предвожда от Царица роза и нейните подгласнички. Целият град ухае на розов цвят. Казанлъшкото шествие е най-големият ежегоден уличен карнавал в България.

Тази година беше открит и единствения по рода си музей, посветен на маслодайната роза. Той проследява 350-годишната история на българското розопроизводство. Музеят беше открит от министър-председателя на България Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл