Розопроизводител от Казанлък: Във Франция почти всички квалитетни парфюми са с българско розово масло

„Повечето от българското розово масло отива във Франция. Във Франция почти всички, да не кажа всички, квалитетни парфюми са с българско розово масло. Българското розово масло е еталон за качество.Няма по-добро от българското и най-вече от казанлъшкото розово масло. Затова се казва и казанлъшка маслодайна роза. Тук розата е намерила най-добрия климат – в казанлъшко.” Това заяви Марин Тодоров, виден розопроизводител от Казанлък.

Българското розово масло е уникален продукт, който има две качества, които никое друго розово масло няма – придава на парфюма специфичен, приятен аромат и допринася за трайността на парфюма.

За да се получи висококачествен продукт, розоберът се извършва рано сутрин. Над 300 са съставките на българското розово масло, при максимум 200 на други държави. Най-важното му търговско качество е неговата чистота.

В България се произвеждат около 70% от розовото масло в света, което прави страната ни най-големият производител.

Тодоров е работил 27 години в Института по розата.Занимава се с производство на етерични масла и с розопроизводство. Съпругата му, Елена Тодорова, също е работила само в този бранш. От 1996 имат частна фирма, която произвежда розово масло и розова вода.

„Като цяло се развива бранша, засаждат се много нови декари насаждения, но няма работна ръка. Имаме нужда от много ръчен труд за бране на розите. Хората не искат да берат рози, защото се става сутрин рано, често вали. Общо взето розите се берат от малцинствата. Но не ни достигат берачите и остава розов цвят небран”, оплака се Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес