Мая Манолова представя промени в 3 закона за арбитражните съдилища

Омбудсманът Мая Манолова ще даде утре пресконференция, на която ще представи пакет от законодателни предложения, които да регулират работата на арбитражните съдилища, а по-късно през деня ще ги внесе до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

В момента няма никакви правила, по които те биват създавани и по които функционират.

Повод за законодателната инициатива са десетките жалби на граждани, осъдени без изобщо да знаят, при това за несъществуващи задължения, отдавна погасени по давност и в мнозинството от случаите без изобщо да има наличие на арбитражна клауза в договора.

Събирането на тези задължения се извършва със заплахи и силово, а от пропуските в законодателството се възползват колекторски фирми, фирми за бързи кредити и монополни дружества.

Промените са в три закона – Граждански процесуален кодекс, Закона за защита на потребителите и Закона за международния търговски арбитраж.

В пресконференцията ще вземат участие граждани, пострадали от арбитражни съдилища и кметове на малки населени места, които са принудени да връчват съобщения и книжа на арбитражи на своите съграждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика