След като не му достигнаха 2600 подписа: Марешки готов да се откаже от част от въпросите за референдум

Веселин Марешки и неговият екип са готови да преразгледат необходимостта от някои въпроси, които бяха първоначално вписани сред исканите в подписката за референдум, обявиха на официалния сайт на инициативата.

В петък ГД ГРАО обяви, че след проверка на допълнителни 125 292 подписа са признати за коректни 87 278 от тях. Добавени към първоначално внесените 310 078 подписа станаха общо 397 356, с 2 644 по-малко от прага за задължителен референдум.

"Можем да разглеждаме резултатите под два ъгъла - мнително, че някой е предизвикал ситуацията, в която подписите ни да останат под необходимите 400 000 (каквато информация получихме под формата на слухове), или да приемем резултата и да продължим напред. Ние, като прагматични хора и професионалисти, ще потърсим следващата правилна крачка, за да защитим тези близо 530 000 души, които се включиха в нашата подписка", казват от инициативния комитет. 

"Поради факта, че настощият президент оспори конституционалността на единственият въпрос, който имаме в съвпадение с една друга подписка - този за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, декларираме, че сме готови да изчакаме решението на Конституционния съд, а ако това наложи - и да преразгледаме във времето неговото поставяне в референдум пред българския народ. Поради зачестилите твърдения, че искам да използвам допитването за личните си цели, съм готов да се откажа и от въпроса за броя на аптеките, въпреки че е оспорваната от нас норма е противоконституционна", обявява Марешки.

"Нашият инициативен комитет държи на въпроса за въвеждане на регулация при цените на горивата. Той беше основният, който вълнува хората и с неговото решаване могат да се оставят между 2 и 3 милиарда лева годишно в икономиката на България, и по-конкретно - в домакинствата и малкия и среден бизнес", обяснява Марешки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика