Икономистите на БАН: Правят хляб от замразени смеси (обзор)

Хлябът у нас са прави основно от хлебопекарни смеси и замразени миксове. Това обявиха икономистите от Института за икономически изследвания към БАН, които са направили анализ на аграрния сектор в България.

"Най-скандалното е зърното, което ние произвеждаме в излишък и изнасяме, но нашият хляб се прави основно от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Тази информация няма как да я видите в статистиката. За целта трябва да разполагате с оперативната информация на митниците", каза доц. Огнян Боюклиев от института.

Има такива миксове, но те се използват не в промишленото, а в домашното производство, коментира за „Труд” Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

По думите му хлябът у нас се прави от брашно, вода, сол и мая.

Според икономистите на БАН друг проблем е масовият внос на селскостопански стоки у нас. През миналата година например едва 7% от ябълките в магазините са били български, както и 22 % от доматите, 33% от месото и 44% от млякото.

Според икономистите през последните години сбърканият модел в земеделието е лишил икономиката от поне 10 млн. лева добавена стойност и от половин милион работни места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес