БГ журналистка оцеля под обстрел в Афганистан (обзор)

Една от последните снимки на Моника и Дейвид, преди да предприемат връщането към южната част от страната, където той намира смъртта си. Снимка Тwitter

Българската журналистка Моника Евстатиева оцеля по време на атака в Афганистан, при която загинаха двама души от екипа й - фотографът Дейвид Гилки (50 г.) и местният преводач Забихула Тамана (38 г.). Това съобщи Американското обществено национално радио NPR, в което нашенката е продуцент.

Тя и трима нейни колеги, сред които са двамата загинали, заминават в средата на май за един месец в Афганистан. Преди няколко дни те се оправят към южната част от страната. Именно там идва смъртоносната атака. Журналистите се движели с поделение на афганистанската армия в близост до Маржах, когато били подложени на артилерийски огън. При него загиват двамата мъже от екипа, а Моника и репортерът й Том Боумън остават невредими, защото пътуват с втори автомобил.

Загиналият фотограф Дейвид Гилки работи за NPR от 2007 г., а през 2011 г. е избран за фотограф на годината от Асоциацията на фотографите на Белия дом.

Другият, който губи живота си - Забихула Тамана, работи за китайската агенция Синхуа, както и за турската информационна агенция Анадола. Той оставя семейство с три деца.

Радиото и държавният секретар на САЩ Джон Кери поднесоха съболезнования за загиналите. Същото направи и Моника чрез социалните мрежи. Нашенката живее в САЩ от 2006 г., когато завършва Американския университет в Благоевград. Завършва университет във Вашингтон, а междувременно става и продуцент в ежедневната програма „All Things Considered“ (ATC) на радио NPR.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини