Алекси Стратиев: Едва 30% от нарушителите на пътя изтърпяват наказанията си

"Ако се научим да спазваме правилата и да уважаваме всеки един участник в движението, нещата ще са много по-различни", коментира поредната черна статистика пред "Дарик" Алекси Стратиев – експерт по пътна безопасност.

Само през събота и неделя в катастрофи са загинали 4-ма души, а 51 са ранени. Фактите показват, че въпреки десетките мерки, които се взеха през последните години, катастрофите не намаляват.

Не винаги законовите промени са ефективни, смислени и полезни за пътната безопасност. И в момента се гледа поредното изменение на Закона за движение по пътищата, който е изпъстрен с недомислия и въпреки всичко върви към приемане, коментира Алекси Стратиев.

Според него преди няколко години е имало положителна тенденция и спад в броя на жертвите при катастрофи, но в последно време това се е променило:

Основна причина според мен е това, че камерите бяха отменени. Сега вече трудно възстановени. Това доведе до срив на дисциплината. Второто, което е още по-важно – не се изтърпяват наложените наказания. Вече се изнасят данни и цифри, че едва 30 % от нарушителите изтърпяват наказанията си, което е потресаващо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини