Швейцарците не искат „безплатен обяд“

Въпреки огромната кампания за въвеждане на гарантирания доход народът каза „не”. Снимка: АФП

Обществената инициатива, която предлагаше въвеждане на гарантиран доход, бе отхвърлена с мнозинство - 76,9% от гласовете

Гарантираният и безусловен доход за всички жители в една страна ще почака. Засега по-голямата част от швейцарците отхвърлиха тази възможност на референдум, но дебатът за осъзнаването на същността му започна. Обществената инициатива, която предлагаше въвеждане на гарантиран доход, бе отхвърлена с мнозинство - 76,9% от гласовете. Тя не бе одобрена в нито един от 26-те кантона или полукантона на Швейцария.

Не работиш, а получаваш пари

Поддръжниците на референдума не успяха да убедят съгражданите си в ползата от тази реформа, според която всички жители на Швейцария, включително чужденци, живеещи в страната пет или повече години, щяха да получат гарантирани около 2500 франка (2260 евро) на месец за всеки възрастен и 625 франка (565 евро) за дете. Инициаторите на безусловния гарантиран доход казаха, че тази възможност би позволила по-добре да се комбинират професионалните задължения със семейния живот. Освен това според организаторите гражданите биха имали повече възможности за творчество или промяна на професията, ако искат да се реализират в друга сфера на дейност.

Привържениците на реформата са убедени, че швейцарците няма да загубят желанието да работят, защото 2,5 хиляди франка са по-скоро скромна сума в Швейцария. Те са значително по-малко от средната заплата - над 6000 франка (преди облагането с данъци).

„Повечето хора искат да водят осмислен живот. Може би те ще решат да си починат за три месеца след въвеждането на безусловния доход, но после ще се уморят от това и пак ще се върнат на работа”, това мнение сподели с ТАСС преди гласуването координаторът на комисията за провеждане на референдума Даниел Щроб. Проучванията показаха, че хората, които ще се откажат от работата си в случай на въвеждане на гарантиран доход, ще са само 2% от населението. Други 8% не изключиха такава възможност.

Обещаният „безплатен обяд” не само не привлече, но причини отхвърляне сред голяма част от гражданите, като се има предвид огромния превес на тези, които казаха „не”. Въпреки че очевидно идеята беше привлекателна, по-голямата част от избирателите се вслушаха в призивите на правителството, което предупреди, че ще трябва да се увеличат данъците, за да се намерят над 200-те милиарда франка за изплащане на гарантираните доходи. Противниците на реформата в лицето на основните политически партии и бизнес общността също се опряха на факта, че под заплаха може да се окаже съществуващата социално-осигурителна система в Швейцария, може да загубят мотивация за работа хората с ниски доходи, може да се увеличи заетостта в сянка. Резултатът от всичко това може да се превърне дисбаланс на швейцарската икономика и отслабването на нейната конкурентоспособност.

Трябва да се отбележи, че повечето опоненти на гарантирания безусловен доход са повече в централните и източните кантони на Швейцария със силни консервативни настроения, където коефициентът на безработица е по-нисък от средния за страната. В някои общини, както и в някои квартали на Женева и Цюрих, привържениците на този тип финансова организация на обществото се хареса на повече хора.

Като цяло повече привърженици на новата идея са във френскоезичните региони на Швейцария, в Цюрих, Берн и Базел. Резултатите от референдума не могат да не радват правителството. Главата на федералния департамент по вътрешни работи Ален Берсе реагира, че Федералният съвет „със задоволство отбелязва отклоняването на предложението”.

„Този резултат показва, че населението е привързано към тази икономическа и социална система, която имаме днес, тя работи добре и трябва да се развива.”

Загубилите не се смятат за загубили

Според политолога от Лозанския университет Андреас Ладнер „швейцарците показаха реализъм” на референдума.. „Да се получават пари, без да се работи, им се стори прекалено. Инициативата не бе категорична, а по-скоро беше предложена, за да се превърне в тема на обсъждане”, каза той за швейцарската телевизия. Инициаторите на гарантирания безусловен доход не падат духом. Членът на комисията за подкрепа на инициативата проф. Серджо Роси заяви пред репортери: „Един от всеки петима гласува за безусловния гарантиран доход и това вече е успех.” Според него е важно, че „гражданите са се замислили над тази идея”, която рано или късно ще трябва да се приложи.

Един от авторите на инициативата - Ралф Кундиг, се придържа към подобна гледна точка. Според него постигнатият резултат е „вече половин победа” и той е много доволен от това. Още преди гласуването привържениците на вота дадоха да се разбере, че стратегията им не се ограничава само до 5 юни. Те са готови да продължат борбата за умовете и сърцата на сънародниците си.

„Мисля, че сме в процес на преход от традиционния пазар към пазарна икономика, основаваща се на гарантирания базов доход”, каза координаторът Даниел Щроб за ТАСС.

Този процес според него може да се сравни с борбата на жените за равенство - от първите призиви за равенство до реалните промени преминаха „много и много години”. „Преди въвеждането на гарантирания доход може да минат много години, но мисля, че все повече и повече хора ще го разберат и ще искат въвеждането му”, обясни той.

Новият закон за бежанците - поражение на консерваторите

Швейцарците казаха в неделя „не” на две други инициативи. Едната от тях поиска държавата да не печели от предоставянето на услуги на гражданите (67,6% от гласовете бяха срещу това), а втората предлага всички приходи от събирането на данъците върху горивата да бъдат насочени към подобряване на организацията на движението (70,8% от гласовете бяха „срещу”). Сега за тази цел се изразходват едва половината от приходите от данъци върху петролните продукти, а останалата част от парите отиват за други нужди на държавата.

Законите за бежанците и предродилната генетична диагностика в случай на изкуствено осеменяване бяха одобрени с мнозинство - съответно 66,8% и 62,4% от гласовете. Закон за бежанците въвежда бързата процедура за разглеждане на молбите за убежище (което намалява до 140 дни сегашните 400) и предвижда услугите на адвокати за чужденци, които желаят да обжалват отказа на убежище.

Против този закон се обяви Швейцарската народна партия, която цели ограничаване на имиграцията. Въпреки днешната острота на мигрантската тема и многобройните предишни победи на партията тя загуби на референдума на 5 юни.

В Женева магистрала ще бъде построена през езерото

Известните с референдумите си швейцарци използват националните допитвания, за да решат паралелно с тях и местни въпроси. Един подобен бе дали да се свържат двата бряга на Женевското езеро. В кантона, в който се намира Женева, местните жители бяха призовани да решат дали да се построи магистрала, която да свързва двата бряга на Женевското езеро. Принципно построяването на тази връзка бе одобрено. Все още не е ясно как ще стане това - дали с мост или с тунел под дъното на езерото. Магистралата трябва да разтовари трафика в Женева, който води до тотални задръствания в пиковите часове. В кантоните Тургау и Санкт Гален гражданите в неделя гласуваха против поемането на кредит за организиране на национална изложба през 2027 г. и сега ще трябва да й се търси ново място.

БГНЕС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи