Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Цвета Караянчева: Политиците трябва да си говорят Срещата на европейските лидери с президента Ердоган у нас е важна

„Бандата на Оушън“ обира ротативки Четирима мъже дистанционно хаквали софтуера на игралните апарати

Ръководителят на победителите в “България търси талант” – брас бенд “Виво Монтана”, Пламен Крумов пред “Труд”: Чакайте първия ни албум до края на годината

На големия финал съставът изсвири авторско парче под ръководството на Пламен Крумов (вляво). Снимка Би Ти Ви

Ще свирим в Чикаго, Тампа, Ню Йорк и Вашингтон

– Г-н Крумов, вие сте ръководителят на брас бенд „Виво Монтана”. Какво е чувството да спечелиш „България търси талант”, и то по толкова категоричен начин?

– Чувството е гордост, удовлетворение от труда ни и че сме видели резултата от него. Щастливи сме и изпълнени с енергия за нова музика и да вървим напред и нагоре.

– Какво означава напред и нагоре? Какви са плановете ви след финала?

– На финала представихме наше авторско парче за пръв път и това, което искаме да постигнем, е да имаме повече наша музика. Искаме да можем чрез нашата музика да разпространим духовия оркестър и да покажем, че всъщност това е оркестър, който може да изпълнява всеки жанр, всяка музика. До този момент на българската сцена и пазар няма много духови оркестри. Почти нямаме подобни формации. Имаме много градски и военни оркестри, но те винаги са свързани с някакви ритуали. Самите духови музики, които бяха много разпространени в нашия край преди време, почти бяха изчезнали.

– Станахте любимци на публиката, която ви класира на първо място с категоричен резултат. Ще се опитате ли да възродите музиката в родния ви край?

– Абсолютно, да. Нашата цел е да не копираме. Най-лесно е да свирим Дико Илиев или балканска музика, да копираме Горан Брегович или някой друг. Да, ние заимстваме идеи, в случая от Горан Брегович и някои други подобни световноизвестни групи, но искаме да си изградим наша музика. В нашите парчета искаме изцяло да присъства българското и балканското, защото явно излиза много успешна рецепта това, което правим. Факт е, че хората го харесаха и гласуваха за нас, заради което тук е моментът да благодаря на всички. Направиха ни много щастливи с това и ни дават сили за още повече творене.

– Как решихте да участвате в „България търси талант”?

– За пръв път решаваме да участваме. Нашият оркестър е от ученици, на които трябваше време да израснат, да постигнат ниво и аз да се почувствам сигурен, че можем да се покажем и да бъдем уверени в това, което правим. Това, че искаме да популяризираме нашата дейност и нашата музика, ни накара да участваме. Да покажем всъщност, че брас формацията е нещо много хубаво, което може да радва хората.

– Имаше ли момент, в който конкуренцията да ви разколебае по пътя към победата?

– Това, което видях на полуфиналите и на финала на „България търси талант”, е, че имаме невероятни таланти. През цялото време по време на финала аз гледах и се радвах на всички изпълнители. Покланям се пред техния талант и всичко, което правят, но все пак вярвам в нашите сили и всеки тайничко вярва, че ще успее. Затова и ние вярвахме в успеха. Без вяра нямаше как да отидем. На можехме да се съмняваме, че ще спечелим. Вярата беше нашият съюзник.

– Какво ще правите с наградата от 50 000 лева от предаването?

– Ще ги вложим в нашата кариера. Няма да делим парите помежду си. Всичко ще отиде за бъдещи проекти – клипове, записи и всичко, което е свързано с нашето развитие.

– В Монтана вече ви чакат за концерт, след като дадоха подкрепата си за вас. Къде все пак планирате да бъде първата ви изява след победата?

– В Монтана задължително ще направим концерт. Само преди няколко дни, в края на май, в града се проведоха празниците на Дико Илиев, които са известни като Дикоилиевите празници. Те са правят на всеки 2 години. Бяха поканени 12 големи оркестъра от страната и чужбина. В случая ние от „Виво Монтана” на концертите през втората и третата вечер. Това е така, защото там се канят точно тези оркестри, за които споменах – големите, градските от по 40 или от по 50 души. Ние там за пръв път вече се изправихме на сцената и показахме, че освен с големия оркестър тази музика върви и с по-малка формация, и много зарадвахме хората. По повод нашата победа в Монтана ще има наш концерт, защото основната ни подкрепа за спечелването на „България търси талант” беше оттам.

– Имате ли покани за изяви в чужбина и гледате ли извън граница за популяризиране на българската музика?

– От 6 години, откакто сме формация „Виво Монтана”, много обикаляме. Ходили сме на много международни фестивали в Испания, Италия, Гърция, Франция, Турция. Сега имаме покана и ни предстои турне в САЩ. Там ще бъдем заедно с певицата Камелия, с която работим от 4 години. Ще зарадваме всички българи отвъд океана заедно с нея. Около 14 концерта ни предстоят в Чикаго, Тампа, Ню Йорк, Вашингтон, ще имаме и два в Канада. Не знаем всички дестинации още. Все още обаче не сме минали на интервю за виза, така че предстои да разберем дали ще пътуваме и дали ще получим документите. Надявам се, че няма да имаме проблеми. Чакаме и нови покани за нови изяви.

– Търсите ли нови попълнения за състава?

– Това е съставът, с който работим от години, и не мислим, че имаме нужда от други музиканти. Това, което включихме на финала в неделя вечерта, бяха четири вокалистки. Те са от формация „Торлашки напеви” в Монтана. С техният ръководител Цветан Цветанов сме съученици. Заедно сме израснали. Аз работя с деца, които свирят на духови инструменти, а той работи с деца, които пеят. Този път заимствахме с него момичета, които участваха с куплет от тяхна авторска песен. Тя беше включена в нашето изпълнение. За бъдеще мислим, ако по някакъв начин разширяваме състава, да е в тази посока, а именно с вокалистки.

– Кога да очакваме първия ви албум?

– Вече имаме проект. Цяло лято ще положим усилия, за да може някъде около есента или най-късно около Нова година да излезе наш албум.

Нашият гост

Формацията “Виво Монтана” спечели петото издание на “България търси талант”. Оркестърът се състои от момчета, които са бивши и настоящи ученици от гимназия “Св. Климент Охридски” в северозападния град. Техен ръководител е учителят Пламен Крумов, който ги събира преди 6 години.

Брас бендът безапелационно спечели вота на зрителите в надпреварата със стотици таланти от цялата страна и чужбина в неделя вечерта, когато бе големият финал на “България търси талант”. Момчетата избраха да се борят за наградата от 50 000 лева с авторско парче. Собствената композиция, събрала ритмите и традициите на духовите музики на Северозапада, изстреля музикантите на върха и им осигури победата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.