Ръководителят на победителите в “България търси талант” - брас бенд “Виво Монтана”, Пламен Крумов пред “Труд": Чакайте първия ни албум до края на годината

На големия финал съставът изсвири авторско парче под ръководството на Пламен Крумов (вляво). Снимка Би Ти Ви

Ще свирим в Чикаго, Тампа, Ню Йорк и Вашингтон

- Г-н Крумов, вие сте ръководителят на брас бенд „Виво Монтана”. Какво е чувството да спечелиш „България търси талант”, и то по толкова категоричен начин?

- Чувството е гордост, удовлетворение от труда ни и че сме видели резултата от него. Щастливи сме и изпълнени с енергия за нова музика и да вървим напред и нагоре.

- Какво означава напред и нагоре? Какви са плановете ви след финала?

- На финала представихме наше авторско парче за пръв път и това, което искаме да постигнем, е да имаме повече наша музика. Искаме да можем чрез нашата музика да разпространим духовия оркестър и да покажем, че всъщност това е оркестър, който може да изпълнява всеки жанр, всяка музика. До този момент на българската сцена и пазар няма много духови оркестри. Почти нямаме подобни формации. Имаме много градски и военни оркестри, но те винаги са свързани с някакви ритуали. Самите духови музики, които бяха много разпространени в нашия край преди време, почти бяха изчезнали.

- Станахте любимци на публиката, която ви класира на първо място с категоричен резултат. Ще се опитате ли да възродите музиката в родния ви край?

- Абсолютно, да. Нашата цел е да не копираме. Най-лесно е да свирим Дико Илиев или балканска музика, да копираме Горан Брегович или някой друг. Да, ние заимстваме идеи, в случая от Горан Брегович и някои други подобни световноизвестни групи, но искаме да си изградим наша музика. В нашите парчета искаме изцяло да присъства българското и балканското, защото явно излиза много успешна рецепта това, което правим. Факт е, че хората го харесаха и гласуваха за нас, заради което тук е моментът да благодаря на всички. Направиха ни много щастливи с това и ни дават сили за още повече творене.

- Как решихте да участвате в „България търси талант”?

- За пръв път решаваме да участваме. Нашият оркестър е от ученици, на които трябваше време да израснат, да постигнат ниво и аз да се почувствам сигурен, че можем да се покажем и да бъдем уверени в това, което правим. Това, че искаме да популяризираме нашата дейност и нашата музика, ни накара да участваме. Да покажем всъщност, че брас формацията е нещо много хубаво, което може да радва хората.

- Имаше ли момент, в който конкуренцията да ви разколебае по пътя към победата?

- Това, което видях на полуфиналите и на финала на „България търси талант”, е, че имаме невероятни таланти. През цялото време по време на финала аз гледах и се радвах на всички изпълнители. Покланям се пред техния талант и всичко, което правят, но все пак вярвам в нашите сили и всеки тайничко вярва, че ще успее. Затова и ние вярвахме в успеха. Без вяра нямаше как да отидем. На можехме да се съмняваме, че ще спечелим. Вярата беше нашият съюзник.

- Какво ще правите с наградата от 50 000 лева от предаването?

- Ще ги вложим в нашата кариера. Няма да делим парите помежду си. Всичко ще отиде за бъдещи проекти - клипове, записи и всичко, което е свързано с нашето развитие.

- В Монтана вече ви чакат за концерт, след като дадоха подкрепата си за вас. Къде все пак планирате да бъде първата ви изява след победата?

- В Монтана задължително ще направим концерт. Само преди няколко дни, в края на май, в града се проведоха празниците на Дико Илиев, които са известни като Дикоилиевите празници. Те са правят на всеки 2 години. Бяха поканени 12 големи оркестъра от страната и чужбина. В случая ние от „Виво Монтана” на концертите през втората и третата вечер. Това е така, защото там се канят точно тези оркестри, за които споменах - големите, градските от по 40 или от по 50 души. Ние там за пръв път вече се изправихме на сцената и показахме, че освен с големия оркестър тази музика върви и с по-малка формация, и много зарадвахме хората. По повод нашата победа в Монтана ще има наш концерт, защото основната ни подкрепа за спечелването на „България търси талант” беше оттам.

- Имате ли покани за изяви в чужбина и гледате ли извън граница за популяризиране на българската музика?

- От 6 години, откакто сме формация „Виво Монтана”, много обикаляме. Ходили сме на много международни фестивали в Испания, Италия, Гърция, Франция, Турция. Сега имаме покана и ни предстои турне в САЩ. Там ще бъдем заедно с певицата Камелия, с която работим от 4 години. Ще зарадваме всички българи отвъд океана заедно с нея. Около 14 концерта ни предстоят в Чикаго, Тампа, Ню Йорк, Вашингтон, ще имаме и два в Канада. Не знаем всички дестинации още. Все още обаче не сме минали на интервю за виза, така че предстои да разберем дали ще пътуваме и дали ще получим документите. Надявам се, че няма да имаме проблеми. Чакаме и нови покани за нови изяви.

- Търсите ли нови попълнения за състава?

- Това е съставът, с който работим от години, и не мислим, че имаме нужда от други музиканти. Това, което включихме на финала в неделя вечерта, бяха четири вокалистки. Те са от формация „Торлашки напеви” в Монтана. С техният ръководител Цветан Цветанов сме съученици. Заедно сме израснали. Аз работя с деца, които свирят на духови инструменти, а той работи с деца, които пеят. Този път заимствахме с него момичета, които участваха с куплет от тяхна авторска песен. Тя беше включена в нашето изпълнение. За бъдеще мислим, ако по някакъв начин разширяваме състава, да е в тази посока, а именно с вокалистки.

- Кога да очакваме първия ви албум?

- Вече имаме проект. Цяло лято ще положим усилия, за да може някъде около есента или най-късно около Нова година да излезе наш албум.

Нашият гост

Формацията “Виво Монтана” спечели петото издание на “България търси талант”. Оркестърът се състои от момчета, които са бивши и настоящи ученици от гимназия “Св. Климент Охридски” в северозападния град. Техен ръководител е учителят Пламен Крумов, който ги събира преди 6 години.

Брас бендът безапелационно спечели вота на зрителите в надпреварата със стотици таланти от цялата страна и чужбина в неделя вечерта, когато бе големият финал на “България търси талант”. Момчетата избраха да се борят за наградата от 50 000 лева с авторско парче. Собствената композиция, събрала ритмите и традициите на духовите музики на Северозапада, изстреля музикантите на върха и им осигури победата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура