69% от българите нямат спестявания, но са оптимисти

69% от българите нямат никакви спестявания, 13% имат от 0 до 527 лв., 8% имат повече. 

Това сочи проучване на Провидент файненшъл България и GFK, проведено през април 2016 г. за финансовите навици на хората. Изследвани 9220 клиенти на компанията в 7 европейски държави - България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия и Литва, както и в Мексико, от които 532 българи.

Според данните всеки четвърти българин се страхува от безработица. Тревога предизвикват и разходите за живот.

Въпреки това над половината българи (58 на сто) са настроени оптимистично за собствените си финанси в идната 1 година, макар че теглят повече кредити. 56% от тях отговарят, че внимателно са следили всекидневните си разходи през последната година. По-големи оптимисти от българите са единствено румънците, 45% от тях очакват подобрение в икономиката в следващата 1 година. 38% от българите смятат, че икономиката ще се запази без промяна през следващата година. 32% са данните от миналата година. 

62% От българите имат доверие в небанковите финансови институции, което е над два пъти повече от средния показател за другите европейски държави 32%. Факторите са свързани с вярата, че небанковите институции, предоставяйки лесен достъп до кредитиране, играят важна в роля в обществото. Според проучването 78% от българите смятат, че получават ясни обяснения за услугите и таксите на небанковите финансови институции. Заедно със 76% от унгарците и 72% от румънците ние заемаме челните места сред останалите европейски държави.

Българите предпочитат бързи и лесни за одобрение кредити, важен е както срокът за погасяване, така и крайната сума. За какво взимат заеми и кредити българите? 45% биха изтеглили кредит за ремонт, 37% за неочаквани разходи, за здравеопазване - 35%, като генералният директор на Провидент г-н Атила Хорват коментира за "Труд" предположението си, че по-ниските суми от кредитите, които компанията отпуска на българите, се използват за здравеопазване. 27% от допитаните ще използват кредитите си за образование. Най-нисък е процентът на желаещи да теглят кредит за разходи в домакинство.

Българите са много внимателни и когато вземат заем – те вземат предвид няколко фактора при избора си на доставчик: 58% преценяват дали могат да си позволят съответния кредит, 55% вземат предвид крайната сума за погасяване, 50% оценяват бързината при отпускане на кредит, а 40% гледат и репутацията на съответната компания.

42% от българите теглят кредити от небанкови институции, 27% от тях теглят кредит на всеки между 1 и 6 месеца. Българите смятат, че да изтеглиш кредит средно от 700 лв. е лесно (средната сума за небанковите кредити), 1/3 смятат, че това е трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари