Aтракцион се преобърна в езеро в щата Мисури, най-малко осем са жертвите

Църквата почита Св. Пророк Илия

Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците, заяви Тони Блеър

Шампион с „Левски“ сред вариантите на Спас Русев

Тръмп поканил Путин във Вашингтон през есента

Земетресение от 3 по Рихтер край Белица Няма данни за пострадали хора

„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

69% от българите нямат спестявания, но са оптимисти

69% от българите нямат никакви спестявания, 13% имат от 0 до 527 лв., 8% имат повече. 

Това сочи проучване на Провидент файненшъл България и GFK, проведено през април 2016 г. за финансовите навици на хората. Изследвани 9220 клиенти на компанията в 7 европейски държави – България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия и Литва, както и в Мексико, от които 532 българи.

Според данните всеки четвърти българин се страхува от безработица. Тревога предизвикват и разходите за живот.

Въпреки това над половината българи (58 на сто) са настроени оптимистично за собствените си финанси в идната 1 година, макар че теглят повече кредити. 56% от тях отговарят, че внимателно са следили всекидневните си разходи през последната година. По-големи оптимисти от българите са единствено румънците, 45% от тях очакват подобрение в икономиката в следващата 1 година. 38% от българите смятат, че икономиката ще се запази без промяна през следващата година. 32% са данните от миналата година. 

62% От българите имат доверие в небанковите финансови институции, което е над два пъти повече от средния показател за другите европейски държави 32%. Факторите са свързани с вярата, че небанковите институции, предоставяйки лесен достъп до кредитиране, играят важна в роля в обществото. Според проучването 78% от българите смятат, че получават ясни обяснения за услугите и таксите на небанковите финансови институции. Заедно със 76% от унгарците и 72% от румънците ние заемаме челните места сред останалите европейски държави.

Българите предпочитат бързи и лесни за одобрение кредити, важен е както срокът за погасяване, така и крайната сума. За какво взимат заеми и кредити българите? 45% биха изтеглили кредит за ремонт, 37% за неочаквани разходи, за здравеопазване – 35%, като генералният директор на Провидент г-н Атила Хорват коментира за „Труд“ предположението си, че по-ниските суми от кредитите, които компанията отпуска на българите, се използват за здравеопазване. 27% от допитаните ще използват кредитите си за образование. Най-нисък е процентът на желаещи да теглят кредит за разходи в домакинство.

Българите са много внимателни и когато вземат заем – те вземат предвид няколко фактора при избора си на доставчик: 58% преценяват дали могат да си позволят съответния кредит, 55% вземат предвид крайната сума за погасяване, 50% оценяват бързината при отпускане на кредит, а 40% гледат и репутацията на съответната компания.

42% от българите теглят кредити от небанкови институции, 27% от тях теглят кредит на всеки между 1 и 6 месеца. Българите смятат, че да изтеглиш кредит средно от 700 лв. е лесно (средната сума за небанковите кредити), 1/3 смятат, че това е трудно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.