Росен Плевнелиев: Неприятелите на България не са хора и държави, а идеологии

"Неприятели на България не са хора и държави, а идеологии", заяви президентът Росен Плевнелиев пред "Фокус".

Той изрази съжаление, че неприятел на България са все още ненаучените уроци от миналото, погрешните идеологии от миналото, манипулациите и фалшификациите на историята на Балканите, които в миналото са били в основата на многобройни конфликти и войни.

„България трябва да внимава, България трябва да се бори срещу погрешни идеологии, срещу фалшификацията и манипулацията на историята, която създава предпоставки за напрежение и конфликти между бъдещите поколения. И да – България трябва да отстоява принципите на това, че историята трябва да се чества, историята трябва да ни обединява, а не да се манипулира и да ни разделя”, заяви държавният глава.

Президентът допълни, че всички в България работят за приятелство и за добросъседство на Балканите с всички. Той оцени българската външна политика като балансирана, мирна и коректна. Плевнелиев допълни, че прогресът на Балканите в последните 20 години е видим и България е част от това позитивно развитие. Гордост за държавния глава е, че страната ни е един от двигателите на интеграцията и на човешкото, и на демократичното развитие в региона, заради позитивната роля, която играе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика