Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес

Повдигнаха обвинение на бивш началник на полицията в Асеновград за общо 7 престъпления

Дисциплинарната комисия наказа Каранга

Най-голямото куче в света тежи повече от 80 кг и е на 9 месеца

Изправят пред Темида домашен асистент, източил дебитната карта на колега

Война на дупките и в Шумен Ремонтират улици, тротоари и площадки за 2,5 млн.лв.

Русия предупреди Македония за негативните последствия от присъединяването на страната към НАТО

Двама загинали и двама ранени при взрив в молдовската столица Кишинев

Пътят Смолян – Мадан в района на Тикале ще остане затворен за 6 месеца

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

България бележи рекорд в ръста на броя на затворниците в Европа

Доналд Тръмп все още не е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Криминалисти разкриха две оранжерии за отглеждане на марихуана в София

Почина бившият кмет на Банско Александър Краваров

Меглена Кунева: По-добре с професия, която гарантира добра заплата, отколкото безработен с диплома

“По-добре да имаш професия, която гарантира сигурна работа, добра заплата и по-добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование, каквато е например ситуацията в туризма, където едва 20% от завършилите си намират работа. Това трябва да стигне до всяко кътче в България”, заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя съобщи, че първите ученици, които ще учат по новия Закон за професионалното образование ще са постъпващите в 8-и клас за учебната 2017/2018 г. „Българското правителство в следващите месеци и години ще има неотменно фокус върху образованието. Няма българско правителство, което да не иска да се похвали с резултати в образованието. Въпросът е какво сме готови да дадем, за да се случи това”, каза Кунева. Според нея подкрепата за образование минава през подкрепа за учителя. “Това може да направи обществото ни силно и хомогенно”, смята тя.

„Имаме обща национална цел, може да спорим с кое да започнем първо – аз казвам учителя, въпросът е да бъдем водени от една голяма цел-качество на образованието от детската градина до учене през целия живот.

Осъзнаването на тези процеси като вечни е много важно, за да постави не просто образованието ни, но и животът и икономиката ни”, подчерта министърът на образованието. Просветният министър допълни, че образованието е престиж. „Учи, за да работиш е чудесна първа крачка, а след това работи, за да учиш винаги е следващата крачка, която се надявам, че след някоя и друга година може да бъде предмет на допълнително разширяване”, категорична бе Меглена Кунева.

Министър Кунева представи и новите промени в закона за професионалното образование, които според нея са насочени към практическа и ориентирана към пазара на труда подготовка.

Със закона се въвеждат нови изисквания за придобиване на професионална квалификация за ученици, навършили 16 г. Регламентират се изискванията за държавни стандарти за придобиване на професионална квалификация. Заличават се професионалните училища и се регламентира откриването, преобразуването и закриването на професионалните колежи.

Разширяват се функциите на общините, които най-добре могат да преценят какви кадри са най-нужни на региона, за да бъдат задържани младите хора да останат, но и да имат добър стандарт на живот. Младите няма как да бъдат задържани, трябва да бъдат убедени, каза Кунева. Самите изисквания за колежите пък щели да бъдат разработени в подзаконови актове до след 6 месеца след влизането на закона в сила.

Променя се в съдържанието на учебните планове и съотношението между теоретично и практическо обучение, в полза на практиката в реална работна среда. Урежда се завършването на професионалното образование и регламентирането му като средно.

„Непрекъснато говоря за образование с премиера. Правителството, включително в лицето на премиера, ще има неотменно на фокус образованието в следващите години.И това е добрата новина”, смята Меглена Кунева. „Няма правителство, което да не иска да се похвали с резултатите в образованието. Въпросът е какво сме готови да дадем, за да се случи това. Да бъдем водени от голямата цел – качество на образованието от детската градина до учене през целия живот, допълни тя. И определи осъзнаването на тези процеси като вечни за много важно, за да постави нашата икономика в релсите, които ще ни убедят, че се случват нещата”, каза просветният министър.

Тя увери, че когато законът се приеме, ще има гарантиран достъп на участие на бизнеса, възможност децата да работят и учат паралелно, както и силно въвличане на общините. “Това са трите стълба, на които трябва да стъпи професионалното образование, за да е устойчиво”, смята Меглена Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.