Съдът отхвърли иск за 600 000 лв. на бизнесмен, подсъдим по делото "Недосегаемите"

Снимка: Авторът

Административният съд във Велико Търново отхвърли иск в размер на 600 000 лв, който бе предявен от бизнесмена Младен Милков, който бе сред задържаните при акция "Недосегаемите" преди 6 г. Земеделският бос и двете му деца предявиха претенция от по 200 000 лв всеки към Главна дирекция "Изпълнения на наказанията", а поводът за исканото обезщетение е смъртта на съпругата на Милков- Анелия.

Тя бе открита обесена на 26 февруари 2010 г. в килията на следствения арест във Велико Търново, след като бе арестувана заедно със съпруга си и четирима данъчни по подозрения за източване на ДДС. Обвинителен акт срещу задържаните и обявени за организирана престъпна група, бе внесен в Специализирания съд четири години по-късно. Въпреки обвиненията в източване на 9 млн.лв., втора година делото е без движение. Спецсъдът го върна на Специализираната прокуратура и развитие по казуса до момента няма.

Милков е завел дело и в Страсбург за странната смърт на съпругата си, но решение все още няма. Той предприе свое разследване преди време, защото никой от семейството не повярва, че Анелия се е самоубила, както обявиха разследващите органи. Мъжът сам тръгна да дири мистериозна съкилийничка на жена си, която уж била станала свидетел на обесването. Такава обаче така и не беше открита. Междувременно бяха запорирани имоти за милиони на фамилията Милкови, за което бизнесменът тепърва ще съди държавата.

По казуса с исканото обезщетение от държавата, Административният съд в старата столица се е произнесъл на 3 юни. С решението си магистратите са отхвърлили претенцията на фамилията, защото 5-годишният срок за евентуално бездействие от страна на охраната на следствената килия бил изтекъл по Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/. В решението се изтъква, че смъртта на Анелия Милкова е настъпила на 26 февруари 2010 г.,а делото е заведено на 23 юли 2015 г и давностният срок е изтекъл.

Освен това съдът е постановил Милков и децата му да платят разноски по делото в размер на 8530 лева на главна дирекция "Изпълнение на наказанията ".

Становището подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

снимка-Веселина Ангелова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини