Бъчварова призна провал в борбата с битовата престъпност

"Да, смятам, че мерките досега не са дали необходимия резултат и това мисля, че всеки един от вас може да го констатира и да се съгласи." Така вътрешният министър Румяна Бъчварова отговори днес на въпрос дали ще има промени в закона и дали мерките за борба с престъпността са дали ефективен резултат.

"Не може да разчитаме само на общите решения за превенция срещу престъпността, трябва да търсим и регионалните", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на брифинг в МС след Национален съвет за превенция срещу престъпността, предаде "Фокус".

"Що се отнася до регионалните характеристики факт е, че те съществуват и това е смисълът на нашите срещи, които организираме на място, за да видим кои и какви са особеностите, как можем да сменим подхода или да акцентираме на една или друга мярка", коментира Бъчварова.

Според нея много добро впечатление прави, че на място всъщност се очертават и няколко добри примера. "Те действат може би само в рамките на едно населено място или в един регион, но остават там. Не стават достояние на останалите, които могат да преценят дали да ги приложат или не. Затова също разчитаме на тази информация, за да можем да обменим положителен опит между колегите от полицията или между местните власти", уточни вицепремиерът. По думите й анализът показва сложна картина на регионалната ситуация.

"Много е важно да се определят и основните целеви групи, с които да се работи. На някои места най-пострадали са самотно живеещите възрастни хора, с тях трябва да се работи по един начин, ако те са разпръснати в много на брой малки населени места. На други места трябва да се работи приоритетно с извършителите на престъпление, там където има характерни белези", допълни Бъчварова.

Според нея е направен анализ и затова се работи по една нова концепция. "Този анализ показа, че първо няма достатъчно активност на всички необходими мерки, които отделните институции и ресорни министерства трябва да прилагат, второ няма достатъчно добра координация между тях и трето няма достатъчен стимул те да се активизират по начин, по който да доведат до реални резултати", каза Бъчварова.

По думите й, там, където е необходимо да има законодателни предложения, като министерство имат право на такава инициатива. Според нея е важно те да бъдат ясно адресирани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика